W dniu 20 czerwca Generalna Administracja Celna wysłała listy do 42 kluczowych krajów, wzywając ich władze rządowe i firmy produkujące żywność do ścisłego przestrzegania wytycznych bezpieczeństwa żywności wydanych wspólnie przez FAO i WHO, aby zapobiec eksportowi żywności skażonej SARS-CoV-2. Poinformowali również, że importowana zimna żywność zostanie przetestowana pod kątem wirusa, aby chronić ich kraj przed COVID-19.
Na konferencji prasowej Narodowej Komisji Zdrowia stwierdzono, że „istnieje tylko niewielka szansa na skażenie żywności wirusem, ale byłoby to możliwe w przypadku rzeźni na całym świecie, w których wielu pracowników chorowało na COVID-19”.
Chiny podjęły środki ostrożności, aby zawiesić import produktów z niektórych rzeźni, w których doszło do epidemii COVID-19 wśród pracowników. Import produktów z 23 zagranicznych firm mięsnych został zawieszony, w tym Tönnies z Niemiec (ubojnia wieprzowiny), Tyson ze Stanów Zjednoczonych (ubojnia drobiu), Agra z Brazylii (ubojnia wołowiny) i Tulip z Wielkiej Brytanii (ubojnia wieprzowiny).
10 lipca wykryto SARS-CoV-2 we wnętrzu kontenera i opakowaniu zewnętrznym przesyłki mrożonych krewetek z trzech ekwadorskich firm produkujących krewetki, które nie miały wdrożonych środków bezpieczeństwa żywności.
21 lipca, 2020/ redakcja 333 na podstawie danych General Administration of Customs and the National Health Commission of the People's Republic of China.