Narodowa Komisja ds. Rozwoju i Reform (NDRC) stwierdziła, że wzrost dostaw wieprzowiny i importu wieprzowiny, a także malejący sezonowy popyt, przyczyniły się do obniżenia cen wieprzowiny. Komisja zobowiązała się ściśle monitorować wahania cen i dostosowywać rezerwy, aby zapewnić stabilne działanie na rynku wieprzowiny.
Od 2021 r. ceny wieprzowiny spadały przez kilka kolejnych miesięcy. Dane z National Bureau of Statistics wykazały, że ceny trzody chlewnej spadły o 11,2 procent na początku czerwca w porównaniu z końcem maja.
Alarm trzeciego poziomu jest najniższym w nowo wprowadzonym systemie ostrzegania, aby zaalarmować o nadmiernych wzrostach i spadkach cen trzody chlewnej.
Chociaż cykliczne wahania podaży i cen wieprzowiny są zjawiskiem ogólnoświatowym, takie wahania są szczególnie wysokie w Chinach, częściowo dlatego, że większość świń w tym kraju jest produkowana w rodzinnych gospodarstwach rolnych.
16 czewca, 2021/ Xinhuanet/ Chiny.
http://www.xinhuanet.com/