Według AsianAgribiz, Chiny będą utrzymywać stabilną produkcję wieprzowiny w najbliższych pięciu latach z docelowo 57,6 mln ton do roku 2020, w porównaniu do 56.71 mln ton w roku 2014 i 50,71 mln w 2010 roku.
W swoim planie pięcioletnim, Ministerstwo Rolnictwa powiedziało, że celem jest również rozwinięcie części ferm trzody chlewnej na szeroką skalę, które są określane jako ponad 500 sztuk, do 52% w 2020 roku z 42% w 2014 r. W planie określono również siedem prowincji (Hebei, Shandong, Henan, Chongqing, Guangxi, Sichuan i Hainan) jako główne obszary produkcyjne wieprzowiny, regiony z potencjałem do znacznej produkcji na północnym wschodzie (Liaoning, Jilin, Heilongjiang i Mongolii Wewnętrznej), i południowym zachodzie: w prowincji Yunnan i Guizhou.
poniedziałek 23 maja, 2016/ Asian Agribiz.
http://www.asian-agribiz.com