Pomimo informacji o odbudowie populacji świń w Chinach, która według Ministerstwa Rolnictwa osiągnęła prawie 90% normalnego rocznego poziomu przed wybuchem afrykańskiego pomoru świń (ASF) w listopadzie ubiegłego roku, import wieprzowiny i podrobów nadal rośnie .
Chiński rząd właśnie opublikował dane za grudzień, który przy 440 tys. ton sprowadza łączny import wieprzowiny w 2020 r. do 4380 tys. ton, czyli dwa razy więcej niż w 2019 r. (2 002679 ton). Uwzględniając również podroby, całkowita wielkość importu w 2020 r. wyniesie 5730 000 ton.

W okresie od stycznia do października UE wyeksportowała do Chin łącznie 2 624 142 ton (z podrobami), co oznacza, że UE kończy rok zapewniając Chinom ponad 50% zapotrzebowania na import wieprzowiny. W przypadku Stanów Zjednoczonych najnowsze dostępne dane opublikowane przez USMEF pokazują, że od stycznia do listopada eksport do Chin wzrósł o 72% w porównaniu z tym samym okresem rok wcześniej, osiągając 955 008 ton.

Evolution of Chinese pork imports. Source: 333 from GACC data.
(Note: February shows the cumulative data for January and February)
20 styczeń, 2021/ redakcja 333 .