Według danych opublikowanych przez National Bureau of Statistics of China, w pierwszej połowie 2019 r. produkcja mięsa wyniosła 39,11 mln ton, co oznacza spadek o 2,1% w stosunku do 2019 r. Chociaż produkcja wołowiny, jagnięciny i kurczaka wzrosła, produkcja wieprzowiny spadła o 5,5%, przy spadku o 6,2% liczby świń ubitych i całkowitej produkcji wieprzowiny o 24,7 mln ton, o 1,43 mln ton mniej niż w tym samym okresie w 2018 r.
Spadek produkcji wieprzowiny jest bezpośrednią konsekwencją znacznego spadku pogłowia świń spowodowanego afrykańskim pomorem świń, który dotyka Chiny od sierpnia 2018 r. Do końca czerwca 2019 r. pogłowie liczyło348 mln świń (61,43 mln sztuk mniej), co pociąga za sobą spadek o 15%.
wtorek 16 lipca, 2019/ National Bureau of Statistics of China/ Chiny.
http://www.stats.gov.cn