Cena żywca wieprzowego utrzymuje się ostatnio na niskim poziomie. Krajowa Komisja Rozwoju i Reform oświadczyła, że rozpocznie drugą partię prac związanych z gromadzeniem i przechowywaniem centralnych rezerw wieprzowiny i poprowadzi lokalne regiony do jednoczesnego zakupu i przechowywania. Jest to ważny środek mający na celu przywrócenie cen żywca wieprzowego do lepszego poziomu.
Według danych Narodowego Biura Statystycznego, cena wieprzowiny pod koniec czerwca spadła o 3,5% w porównaniu z poprzednim miesiącem. Zgodnie z monitoringiem Krajowej Komisji Rozwoju i Reform, od 26 do 30 czerwca średni krajowy stosunek cen trzody chlewnej do zbóż był niższy niż 5:1, wchodząc w zakres wczesnego ostrzegania pierwszego stopnia przed nadmiernym spadkiem. Zgodnie z monitoringiem Ministerstwa Rolnictwa i Spraw Wiejskich, od 4 lipca średnia cena wieprzowiny na krajowym rynku hurtowym produktów rolnych wynosiła 18,92 juana/kg, co stanowi spadek o 27% w porównaniu z końcem ubiegłego roku.
W pierwszej połowie roku, kiedy hodowla świń generalnie była stratna, gromadzenie zapasów sprzyja zabezpieczeniu presji na spadek cen wieprzowiny, uwalnianiu pozytywnych sygnałów politycznych, kierowaniu oczekiwaniami rolników oraz zapobieganiu nadmiernym i szybkim spadkom cen wieprzowiny. Jednak kluczowym czynnikiem wpływającym na ceny jest nadal podaż i popyt. Zakup i przechowywanie pojedynczej partii jest bardzo małe w porównaniu z podażą rynkową i nie zmieni ogólnej struktury podaży i popytu. Obecnie podaż żywca wieprzowego jest nadal bardzo wysoka. Ponadto lipiec i sierpień są poza sezonem konsumpcji wieprzowiny. Niska cena świń może być trudna do odwrócenia w krótkim okresie. Jednocześnie niektórzy rolnicy są optymistycznie nastawieni do trendu cenowego w ciągu roku. Uważają, że wraz z nadejściem szczytu sezonu konsumpcyjnego pod koniec trzeciego kwartału, cena trzody chlewnej będzie stopniowo rosnąć, a oni nie są skłonni do znacznego ograniczenia produkcji.
11 lipca, 2023/ New Rural Business Network / Chiny.
https://nc.mofcom.gov.cn/