Główny chiński planista ekonomiczny powiedział w sobotę, że kraj wypuścił na rynek dodatkowe 10 000 ton mrożonych zapasów wieprzowiny, aby zapewnić podaż na rynku i ustabilizować rosnące ceny wieprzowiny. Po raz pierwszy kraj ten wykorzystał swoje rezerwy wieprzowe w okolicy święta Nowego Roku Księżycowego, przy czym w piątek wypuszczono w sumie 10 017 ton, zgodnie z danymi National Development and Reform Commission (NDRC).
W okresie od połowy grudnia do 9 stycznia kraj wydał już około 150 000 ton mrożonej wieprzowiny z rezerw państwowych
Ceny wieprzowiny w Chinach wzrosły, po pojawieniu się afrykańskiego pomoru świń, podnosząc inflację konsumencką. Ceny zaczęły się stabilizować po tym, jak kraj wprowadził wiele środków wspierających produkcję wieprzowiny.
NDRC powiedział, że kraj będzie nadal uwalniał rezerwy mrożonej wieprzowiny i może przeznaczyć część zasobów dla regionów dotkniętych epidemią nowego koronawirusa.
8 lutego, 2020/ Xinhua/ Chiny.
http://www.xinhuanet.com/