X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Chiny: w 2014 produkcja wieprzowiny nadal będzie mieć tendencję wzrostową

Według USDA w 2014 produkcja wieprzowiny w Chinach będzie kontynuować trend wzrostowy poprzez dwuprocentowy wzrost do 55,8 milionów ton.

17 marzec 2014
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Według USDA w 2014 produkcja wieprzowiny w Chinach będzie kontynuować trend wzrostowy poprzez dwuprocentowy wzrost do 55,8 milionów ton.

Chiński import wieprzowiny wzrośnie o trzy procenty do 790.000 ton w oparciu o konkurencyjne ceny importu, a import żywych świń wzrośnie o 5 procent ze względu na duży popyt na udoskonalanie genetyki świń.

W grudniu 2013 r. Zarząd Generalny Chin Nadzoru Jakości, Inspekcji i Kwarantanny (AQSIQ) zatwierdził, że Chongqing, gminy podlegającej bezpośrednio pod rząd centralny, bedzie pierwszym portem śródlądowym portem, gdzie będzie wprowadzane mięso.

W odniesieniu do wieprzowiny, pomimo wyższej niż oczekiwano produkcji i importu, konsumpcja wieprzowiny w Chanach w 2014 roku może wzrosnąć tylko o jeden procent do 41 kg na jednego mieszkańca. Po ubiegłorocznym incydencie związanym z ponad 10 000 martwych świniań wrzuconymi do rzeki Huangpu Chiny nadal borykają się z problamami zdrowia publicznego. Nadal odbija się to negatywnie na decyzje konsumentów związanych z zakupem wieprzowiny.

Oczekuje się, że w Chinach w 2014 roku lochy produkcyjne bedą stanowić 11 procent całkowitej liczby świń, a ilośc ta jest wyższa od wymaganego przez rząd poziomiu 9-10 proc. Nadwyżka trzody w Chinach spowodowała obniżenie cen od października 2013 roku. Źródła podają, że bez większego wybuchu ogniska choroby w miesiącach zimowych i stale dużej liczby zwierząt, ceny pozostaną na stosunkowo niskim poziomie w pierwszej połowie 2014 roku.

Tuesday February 25, 2014/ GAIN-USDA/ United States.
http://gain.fas.usda.gov

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji