Według USDA w 2014 produkcja wieprzowiny w Chinach będzie kontynuować trend wzrostowy poprzez dwuprocentowy wzrost do 55,8 milionów ton.
Chiński import wieprzowiny wzrośnie o trzy procenty do 790.000 ton w oparciu o konkurencyjne ceny importu, a import żywych świń wzrośnie o 5 procent ze względu na duży popyt na udoskonalanie genetyki świń.
W grudniu 2013 r. Zarząd Generalny Chin Nadzoru Jakości, Inspekcji i Kwarantanny (AQSIQ) zatwierdził, że Chongqing, gminy podlegającej bezpośrednio pod rząd centralny, bedzie pierwszym portem śródlądowym portem, gdzie będzie wprowadzane mięso.
W odniesieniu do wieprzowiny, pomimo wyższej niż oczekiwano produkcji i importu, konsumpcja wieprzowiny w Chanach w 2014 roku może wzrosnąć tylko o jeden procent do 41 kg na jednego mieszkańca. Po ubiegłorocznym incydencie związanym z ponad 10 000 martwych świniań wrzuconymi do rzeki Huangpu Chiny nadal borykają się z problamami zdrowia publicznego. Nadal odbija się to negatywnie na decyzje konsumentów związanych z zakupem wieprzowiny.
Oczekuje się, że w Chinach w 2014 roku lochy produkcyjne bedą stanowić 11 procent całkowitej liczby świń, a ilośc ta jest wyższa od wymaganego przez rząd poziomiu 9-10 proc. Nadwyżka trzody w Chinach spowodowała obniżenie cen od października 2013 roku. Źródła podają, że bez większego wybuchu ogniska choroby w miesiącach zimowych i stale dużej liczby zwierząt, ceny pozostaną na stosunkowo niskim poziomie w pierwszej połowie 2014 roku.
Tuesday February 25, 2014/ GAIN-USDA/ United States.
http://gain.fas.usda.gov