Według USDA, do końca 2019 r. całkowite pogłowie trzody chlewnej spadnie o 13 procent, do 374 milionów sztuk. Produkcja wieprzowiny zmniejszy się o 5 procent do 51,4 milionów ton metrycznych (MT), przy czym zmniejszona podaż zostanie tylko nieznacznie zrównoważy się przez osłabiony popyt. Aby pokryć krajową lukę podażową, Chiny zwiększą import wieprzowiny o 33 procent do 2 milionów ton. Podczas gdy produkty wieprzowe w USA wciąż napotykają odwetowe chińskie taryfy, to jeśli zostaną one usunięte, amerykańscy producenci mogą znacznie zwiększyć eksport do Chin.
Produkcja: zapasy na koniec 2019 r. o 13% mniej, do 374 mln sztuk
Znaczący wpływ ASF na produkcję jest widoczny w przewidywanej liczbie pogłowia do końca 2019 roku. Pogłowie świń prawdopodobnie zostanie zredukowane o 13 procent w 2019 r. do 374 milionów sztuk. Ze względu na niższy stan zapasów w 2019 r. i gwałtowny spadek populacji loch, całkowita podaż trzody chlewnej spadnie o 8 procent do 1,0 miliarda sztuk.
Ten ogólny spadek wpłynie na sytuację regionalną, która doprowadziła do ostrych rozbieżności cenowych pod koniec 2018 r.. Na początku 2019 r. głównym powodem tych silnych różnic regionalnych są ograniczenia ruchu wprowadzone przez chińskie władze lokalne i centralne. Ograniczenia w przemieszczaniu świń i wieprzowiny przez granice prowincji spowodowały spadek cen żywca, tam gdzie w prowincji występuje nadwyżka netto świń, oraz wzrost cen w prowincjach, w których popyt przewyższa podaż. Szacuje się, że 14 procent wszystkich świń w Chinach (w przybliżeniu 100 milionów sztuk) przekracza granicę prowincji przed ubojem.
Produkcja wieprzowiny
Produkcja wieprzowiny zmniejszy się o 2,7 mln ton metrycznych, otwierając drzwi do zwiększonego importu Produkcja wieprzowiny w Chinach spadnie do 51,4 mln MT w 2019 r., co stanowi 5-procentowy spadek. Podobnie jak nierównowaga liczby żywych świń w poszczególnych regionach, podaż i popyt na wieprzowinę również będą się różnić w zależności od regionu. Jednak ostatnie zmiany wprowadzone przez chiński rząd w celu zachęcenia do transportu schłodzonej i mrożonej wieprzowiny zamiast żywej trzody chlewnej powinny pozwolić na zrównoważenie rynku w różnych regionach. Dwa czynniki, które będą miały wpływ na szybkość tej zmiany, to stopień, w jakim chińscy konsumenci są gotowi jeść schłodzoną i mrożoną wieprzowinę oraz szybkość, z jaką przemysł może zwiększyć wydajność łańcucha chłodniczego (zarówno pod względem przechowywania, jak i transportu). Kolejnym czynnikiem, który ustabilizuje produkcję wieprzowiny w Chinach w 2019 r., jest wzrost średniej masy uboju. Jak wspomniano powyżej, brak dostępu do ubojni i niskie ceny spowodowały, że niektórzy rolnicy hodowali swoje zwierzęta do cięższych mas ubojowych. Tak więc, podczas gdy ogólna liczba zwierząt dostępnych do uboju w 2019 r. zmniejszy się o 6%, zwiększona masa tuszy nieco zrównoważy tę stratę.
Konsumpcja
Spożycie wieprzowiny spadnie do 53,2 mln MT, głównie z powodu problemów związanych z ASF, co stanowi 4-procentowy spadek rok do roku. W Chinach panuje strach w zakresie bezpieczeństwa żywności, a wiele lokalnych kontaktów informuje, że ludzie unikają jedzenia wieprzowiny z powodu obaw o bezpieczeństwo żywności wynikające z ASF, pomimo zapewnień ze strony rządu centralnego, że jedzenie wieprzowiny jest bezpieczne. W drugiej połowie 2018 r. wiele firm i szkół przekazało pracownikom i rodzicom ogłoszenia, że wieprzowina nie będzie już podawana w ich stołówkach, z powodu obaw o ASF. Wzrosło zapotrzebowanie na alternatywne źródła białka zastąpiły przewidywany spadek spożycia wieprzowiny o 2 MMT. Ceny drobiu wzrosły w odpowiedzi na zwiększone zapotrzebowanie na niedrogą alternatywę białkową.
poniedziałek 11 marca, 2019/ GAIN-USDA/ USA.
https://gain.fas.usda.gov