Według FAS-USDA, 2017 import świń do Chin jest szacowany na 20 tys. sztuk w 2016 r. (ale nadal poniżej poziomów w 2013 r.). Ten gwałtowny wzrost jest przede wszystkim wynikiem nacisku Chin na przywóz wysokiej jakości genetyki.
Import z Kanady dominuje, to około 50 procent rynku, a następnie UE i Stany Zjednoczone, odpowiednio 21 procent i 13 procent. W prowincjach takich jak Sichuan samorząd lokalny ma na celu wzbogacenie różnorodności ich puli genetycznej poprzez wprowadzenie większej liczby stad hodowlanych ze Stanów Zjednoczonych w 2017 roku i utworzył dotacje pomocowe w celu zwiększenia importu w tym roku ze Stanach Zjednoczonych.
Eksport świń z Chin jest nieistotny. Prognozy po 2017 r. to będą dalsze spadki ze względu na wysokie ceny krajowe. Chiny eksportują głównie do Hongkongu i Makau.
13 Pięcioletni Plan Rolnictwa w Chinach wyznacza cele konsolidacji i modernizacji przemysłu trzody chlewnej. Jednym ze sposobów, w jaki Chiny starają się poprawić ogólną produkcję świń, jest import wysokiej jakości genetyki z UE iw mniejszym stopniu z USA. Niektóre prowincje oferują dotacje dla hodowców świń, którzy importują zagraniczną genetykę.
Jednak Chiny kierują się również w stronę samowystarczalności w hodowli zwierząt. Jak stwierdzono w Number One Agricultural Document, Chiny dążą do rozwoju zasobów hodowli zwierząt w Chinach. Aby przyspieszyć tę pracę, MOA opublikowała biuletyn 2460, który określa wyraźne wymagania jakościowe dla importowanej genetyki zwierząt gospodarskich (trzody chlewnej, bydła i drobiu). Wielu partnerów handlowych w Chinach obawia się, że to nowe rozporządzenie będzie później wykorzystywane do ograniczenia dostępu i ochrony przemysłu hodowli zwierząt w Chinach w późniejszym terminie.
poniedziałek 27 lutego, 2017/ FAS-USDA/ USA.
https://gain.fas.usda.gov