Ta zawartość jest dostępna dla zarejestrowanych użytkowników.
Możesz zarejestrować się i zalogować, aby uzyskać bezpłatny dostęp do wszystkich treści na 3trzy3.pl

X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Chiny zmniejszają swoją zależność od rynków zagranicznych

Chiny ograniczają import wieprzowiny w 2024 r., podczas gdy produkcja pozostaje na wysokim poziomie.

Kształtowanie się chińskiego importu wieprzowiny i podrobów oraz krajowej produkcji wieprzowiny (mln ton). Źródło: 333 na podstawie danych Chińskiego Narodowego Biura Statystycznego i Ministerstwa Rolnictwa.
Kształtowanie się chińskiego importu wieprzowiny i podrobów oraz krajowej produkcji wieprzowiny (mln ton). Źródło: 333 na podstawie danych Chińskiego Narodowego Biura Statystycznego i Ministerstwa Rolnictwa.
31 styczeń 2025
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Import spada do najniższego poziomu od lat

Chiński import wieprzowiny odnotował dalszy spadek w 2024 r., osiągając zaledwie 1,06 mln ton. Liczba ta stanowi 32% spadek w porównaniu do 2023 r. (1,55 mln ton) i spadek o ponad 75% w porównaniu do 2020 r., kiedy to import osiągnął szczytowy poziom 4,38 mln ton z powodu kryzysu związanego z afrykańskim pomorem świń.

Import podrobów wieprzowych wykazał niewielkie ożywienie z 1,23 mln ton w 2024 r., 5% więcej niż w 2023 r., ale poniżej rekordowego poziomu z 2020 r. (1,35 mln ton).

Dlaczego import się zmniejsza?

Spadek wartości zakupów z zagranicy tłumaczony jest kilkoma czynnikami:

  • Krajowa samowystarczalność: wraz z ożywieniem produkcji trzody chlewnej zmniejszyło się zapotrzebowanie na import mięsa.
  • Polityka rządu: chińskie władze promowały stabilność na rynku krajowym, aby uniknąć zmienności cen.
  • Umiarkowana konsumpcja: chociaż wieprzowina jest nadal najczęściej spożywanym mięsem w Chinach, popyt na importowane mięso jest niższy ze względu na zmiany nawyków konsumpcyjnych i dostosowania gospodarcze.

Produkcja krajowa utrzymuje się na rekordowo wysokim poziomie

W przeciwieństwie do importu i pomimo spadku w stosunku do poprzedniego roku, krajowa produkcja wieprzowiny pozostaje silna i wyniosła 57,06 mln ton w 2024 r., Umacniając ją jako drugi najwyższy rok produkcji w ostatniej dekadzie, ustępując jedynie 2023 r. (57,94 mln ton). Liczba ta potwierdza ożywienie sektora po gwałtownym spadku w 2019 i 2020 r. z powodu wybuchu afrykańskiego pomoru świń w sierpniu 2018 r., który zmniejszył produkcję do 41,13 mln ton w 2020 r.

28 stycznia 2025 r./ Redakcja 333 na podstawie danych Chińskiego Krajowego Biura Statystycznego i Ministerstwa Rolnictwa.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji