Import spada do najniższego poziomu od lat
Chiński import wieprzowiny odnotował dalszy spadek w 2024 r., osiągając zaledwie 1,06 mln ton. Liczba ta stanowi 32% spadek w porównaniu do 2023 r. (1,55 mln ton) i spadek o ponad 75% w porównaniu do 2020 r., kiedy to import osiągnął szczytowy poziom 4,38 mln ton z powodu kryzysu związanego z afrykańskim pomorem świń.
Import podrobów wieprzowych wykazał niewielkie ożywienie z 1,23 mln ton w 2024 r., 5% więcej niż w 2023 r., ale poniżej rekordowego poziomu z 2020 r. (1,35 mln ton).
Dlaczego import się zmniejsza?
Spadek wartości zakupów z zagranicy tłumaczony jest kilkoma czynnikami:
- Krajowa samowystarczalność: wraz z ożywieniem produkcji trzody chlewnej zmniejszyło się zapotrzebowanie na import mięsa.
- Polityka rządu: chińskie władze promowały stabilność na rynku krajowym, aby uniknąć zmienności cen.
- Umiarkowana konsumpcja: chociaż wieprzowina jest nadal najczęściej spożywanym mięsem w Chinach, popyt na importowane mięso jest niższy ze względu na zmiany nawyków konsumpcyjnych i dostosowania gospodarcze.
Produkcja krajowa utrzymuje się na rekordowo wysokim poziomie
W przeciwieństwie do importu i pomimo spadku w stosunku do poprzedniego roku, krajowa produkcja wieprzowiny pozostaje silna i wyniosła 57,06 mln ton w 2024 r., Umacniając ją jako drugi najwyższy rok produkcji w ostatniej dekadzie, ustępując jedynie 2023 r. (57,94 mln ton). Liczba ta potwierdza ożywienie sektora po gwałtownym spadku w 2019 i 2020 r. z powodu wybuchu afrykańskiego pomoru świń w sierpniu 2018 r., który zmniejszył produkcję do 41,13 mln ton w 2020 r.
28 stycznia 2025 r./ Redakcja 333 na podstawie danych Chińskiego Krajowego Biura Statystycznego i Ministerstwa Rolnictwa.