Wytyczne dotyczące higieny żywności dotyczącej kontroli pasożytów transmitowanych z żywnością
ZAAKCEPTOWANO - 27 czerwca 2016
Produkty spożywcze, w tym mięso, mleko, ryby, owoce i warzywa mogą być zanieczyszczone różnymi pasożytami. Przykłady obejmują Toxoplasma gondii i tasiemica uzbrojonego- Taenia Solium (wieprzowina), które mogą być przenoszone przez zwierzęta na człowieka po konsumpcji zakażonego mięsa, które jest surowe lub niedogotowane. W przypadku zakażeń ludzi Taenia Solium mogą rozwijać się torbiele mózgu, i jest to najczęstsza przyczyna padaczki na świecie. Istnieją trzy główne sposoby kontroli parazytoz przenoszonych z żywnością, które mają służyć zapobieganiu infekcji u zwierząt gospodarskich, żywności, zapobiegania zanieczyszczeniu świeżych i przetworzonych produktów spożywczych i inaktywacji pasożytów w żywności podczas przetwarzania (np zamrażanie, obróbka cieplna). Wytyczne przyjęte przez Komisję Kodeksu Żywnościowego dostarczają informacji na temat higieny produkcji różnych rodzajów żywności kontrolowania parazytoz.
środa 29 czerwca , 2016/ FAO.
http://www.fao.org