Według Dr. Chrisa Byra, dyrektora Canadian Swine Health Intelligence, najbardziej prawdopodobną przyczyną pojawienia się zakażenia w Ontario była zanieczyszczona pasza. Gospodarstwa, w których wykryto zakażenie korzystały z jednego źródła pasz i jednej partii plazmy krwi. Bioasekuracja w niektórych z tych ferm była na bardzo wysokim poziomie i nie znaleziono żadnych innych powiązań.
Ponadto w jednym przypadku wykryto ognisko PED w fermie, która nie miała żadnego powiązania z Ontario, poza zakupem tej samej paszy od tego samego dostawcy. Przytłaczające dowody epidemiologiczne już potwierdzają, że pasza była wysokiego ryzyka.
Próbki plazmy i paszy poddano badaniu i obydwie zostały uznane za dodatnie. Plazmę badano na żywych świniach w teście biologicznym ale nie wywołała ona choroby.
Próbki pasz, które zostały użyte do tego testu biologicznego były nieznacznie pozytywne, w takim badaniu również nie wywołały choroby u zwierząt.
Dr Byra podkreśla, że absolutnie nie neguje tezy, że wszystko wskazuje na paszę jako źródło zakażenia. Mówi, że będą potrzebne dalsze badania, z użyciem większej ilości próbek paszy, które będą silnie pozytywne i dłuższego czasu.
Poniedziałek 14 kwietnia, 2014/ Farmscape/ Kanada.
http://www.farmscape.com