X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Copa-Cogeca: posiedzenie grupy roboczej "wieprzowina"

W dniu 12 kwietnia 2016 r. w Sekretariacie Copa-Cogeca w Brukseli odbyło się posiedzenie grupy roboczej „wieprzowina”.

18 kwiecień 2016
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

W dniu 12 kwietnia 2016 r. w Sekretariacie Copa-Cogeca w Brukseli odbyło się posiedzenie grupy roboczej „wieprzowina”.

Podczas spotkania przygotowano list do Komisarza Hogana, gdzie przedstawiono priorytety odnośnie dobrostanu zwierząt przekonując go również do nie opuszczania idei związanej ze stworzeniem platformy do spraw dobrostanu zwierząt.

Ponadto sekretariat Copa-Cogeca przedstawił najnowsze informacje na temat wytycznych w zakresie materiału wzbogacającego i obcinania ogonów. Zwrócono uwagę na fakt, że zalecenia przygotowane w tym zakresie przez Komisję Europejską nie są dokumentami oficjalnymi i obligatoryjnymi ale są brane pod uwagę przez państwa członkowskie ponieważ są jedynymi, które są na dzień dzisiejszy opublikowane.

Podjęto także kwestię perspektyw rynkowych dla sektora wieprzowiny przedstawiając informacje odnoszące się do cen mięsa wieprzowego i pasz. Potwierdzono informację o możliwości ponownego wprowadzenia przetworzonych białek zwierzęcych do pasz dla świń dzięki udanym testom przeprowadzonym na mięsie wieprzowym.

Zwrócono także uwagę na stosowanie prewencyjne antybiotyków. Uważa się, że stosowanie antybiotyków nie może być praktyką rutynową w przypadku prewencji. Hodowca będzie musiał wykazać zastosowanie metafilaktyczne w stadzie gdzie mogłoby dojść do przeniesienia choroby. Parlament stworzy wykaz antybiotyków, które mogłyby być zakazane dla ludzi i również stosowanie go dla zwierząt gospodarskich. Sekretariat zwraca uwagę, że taka sytuacja może doprowadzić co zachwiania się równowagi na rynku wewnętrznym.

Omówiono także bariery w handlu wieprzowiną spowodowanymi ASf, a także najnowsze informacje związane z TTIP.

 

 

poniedziałek 18 kwietnia 2016r. /KRIR/ Polska www.krir.pl

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji