Zużycie środków przeciwdrobnoustrojowych u duńskich zwierząt w 2015 roku nadal spadało, głównie z powodu zmniejszenia ich zastosowania u świń. Natomiast poważne ogniska chorób wśród brojlerów i norek zaowocowały zwiększonym stosowaniem środków przeciwdrobnoustrojowych u tych gatunków. Są to tylko niektóre z ustaleń zawartych w sprawozdaniu rocznym DANMAP ze Statens Serum Institut oraz Narodowego Instytutu Weterynaryjnego i Narodowego Instytutu Żywności, które działają pod Technical University of Denmark.
Całkowite zużycie przeciwbakteryjny w Danii - mierzone w kilogramach - u zwierząt towarzyszących i produkcyjnych było o 5% niższe w roku 2015 niż w roku poprzednim. Spadek spożycia wynika głównie z obniżenia o 5% zużycia w sektorze produkcji świń, co stanowi około 86% produkcji mięsa w Danii. Liczby te należy rozpatrywać w świetle faktu, że duńskie rolnicy wyprodukowali więcej świń w 2015 roku niż rok wcześniej.
wtorek 15 listopada, 2016/ DANMAP/ Dania.
http://www.danmap.org