Mając na celu wzmocnienie kolumbijskich urzędowych służb weterynaryjnych i zapewnienie odpowiedniej jakości mięsa wieprzowego, co pozwoli Kolumbii na stworzenie bardziej bezpiecznej i konkurencyjnej produkcji trzody chlewnej, Kolumbia i Dania stworzyły projekt współpracy technicznej w zakresie aspektów zdrowotnych w kolumbijskiej produkcji świń.
Aspektami jakie zostały ujęte w projekcie są na przykład pozostałości leków w mięsie, patogeny (np Salmonella), metodologie, analizy ryzyka, bezpieczeństwo żywności, czy inspekcje w ubojniach. Zostały one opracowane z udziałem duńskich ekspertów, którzy będą przebywać w Kolumbii do 7 października.
Rolą duńskich ekspertów będzie głównie przygotowanie kolumbijskich pracowników, którzy mogą liczyć na wsparcie konsultantów z Danish Technical University. Działania będą prowadzone w Kolumbii i Danii.
Oczekuje się, że wynikiem tej współpracy technicznej będzie pozytywny wpływ na bezpieczeństwo kolumbijskiej produkcji, a tym samym na zdrowie konsumentów, wzrost krajowej produkcji trzody chlewnej oraz dostęp do światowego rynku wieprzowiny.
piątek 23 września 2016/ Agriculture and Livestock Institute of Colombia/ Kolumbia.
http://www.ica.gov.co/