W sprawozdaniu tym stwierdzono, że działania podjęte przez władze duńskie nie doprowadziły do lepszego przestrzegania przepisów dyrektywy dotyczącej unikania rutynowego obcinania ogonów u świń.
Działania rządu mające na celu polepszenie dobrostanu zwierząt doprowadziły do wzrostu liczby świń z nieobciętymi ogonami, których ich mięso jest przeznaczone na duński rynek. Jednak ze względu na to, że duży odsetek mięsa i żywych zwierząt jest eksportowany, nie doprowadziło to jeszcze do znacznego zmniejszenia całkowitego odsetka zwierząt bez obciętych ogonów w Danii.
Władze pracują obecnie nad wdrożeniem nowych wytycznych, które będą wymagały od rolników oceny czynników ryzyka obgryzania ogonów. W niniejszych wytycznych mają być ustalone jasne kryteria dla inspektorów, aby móc ocenić ślady uszkodzenia ogonów i uszu w gospodarstwie rolnym. Celem jest zmiana nieodpowiednich warunków środowiskowych lub systemów zarządzania aby uniknąć obcinania ogonów.
Duża liczba 30-kilogramowych prosiąt odsadzonych do innych państw członkowskich, które kupują tylko zadokowane świnie, stanowi wyzwanie dla właściwego organu do zmiany praktyk dokowania w stadach lochy dostarczających ten handel. Nie może to jednak stanowić wytłumaczenia dla dalszego dokowania trzody chlewnej, która trafia do stad owiec w Danii, które dostarczają świnie do duńskich ubojni. Stada, w których ubito świnie, nadal wykazują wysoki poziom niezgodności, co wskazuje, że właściwy organ nie podjął wystarczających działań w celu zapewnienia standardów dobrostanu dla tej części produkcji trzody chlewnej, która jest całkowicie pod ich kontrolą. Postępy w zakresie unikania rutynowych czynności dokowania u świń są możliwe w przypadku, gdy świnie rodzą się, uprawiają i wykończają w Danii, ponieważ wiele duńskich zakładów hodowli trzody chlewnej umożliwia hodowlę świń o nienaruszonych ogonach, ale z wyższym kosztem, ponieważ oznacza to mniej świń na pióro i więcej lub inny rodzaj materiału wzbogacającego.
Ponieważ prawie połowa duńskich warchlaków jest eksportowana do innych państw członkowskich. Istnieje potrzeba zapewnienia, aby odbiorcy podejmowali równolegle działania, w przeciwnym razie wysiłki duńskich władz pozostaną nieefektywne.
kwiecień 2018/ DG Santé/ UE.
http://ec.europa.eu/food/