X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Dania: oporność na antybiotyki u zwierząt gospodarskich i w mięsie

Według corocznego raportu DANMAP występowanie oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe u zwierząt gospodarskich i w mięsie w Danii jest stosunkowo stabilne.

24 październik 2019
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Występowanie oporności bakterii u zwierząt służących do produkcji żywności hodowanych w Danii i duńskim mięsie w 2018 r. jest mniej więcej na poziomie z roku wcześniej. Jest to jedno z ustaleń w raporcie DANMAP na 2018 r. opracowanym przez Statens Serum Institute i National Food Institute, Technical University of Denmark.

Oporność u świń

W ciągu ostatnich pięciu lat odnotowano niewielki, ale stały spadek odsetka bakterii E. coli od duńskich świń, które są oporne na jeden lub więcej rodzajów środków przeciwdrobnoustrojowych. Oporność u tuczników w 2014 r. wykryto u 57% bakterii E. coli, podczas gdy liczba ta spadła do 47% w 2018 r.

W tym samym okresie zarówno władze, jak i przemysł w Danii wprowadziły szereg środków w celu ograniczenia stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych u świń.

„Niemożliwe jest wykazanie bezpośredniej korelacji między przyczyną a skutkiem. Dane z monitorowania pokazują jednak, że w okresie, w którym stosowanie środków przeciwdrobnoustrojowych u świń spadło, nastąpił również niewielki spadek ogólnego występowania oporności na pospolite bakterie E. coli u świń ”, mówi Senior Academic Officer, Helle Korsgaard, z National Food Institute.

środa, 9 października 2019/ DANMAP/ Dania.
https://www.danmap.org

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły