Występowanie oporności bakterii u zwierząt służących do produkcji żywności hodowanych w Danii i duńskim mięsie w 2018 r. jest mniej więcej na poziomie z roku wcześniej. Jest to jedno z ustaleń w raporcie DANMAP na 2018 r. opracowanym przez Statens Serum Institute i National Food Institute, Technical University of Denmark.
Oporność u świń
W ciągu ostatnich pięciu lat odnotowano niewielki, ale stały spadek odsetka bakterii E. coli od duńskich świń, które są oporne na jeden lub więcej rodzajów środków przeciwdrobnoustrojowych. Oporność u tuczników w 2014 r. wykryto u 57% bakterii E. coli, podczas gdy liczba ta spadła do 47% w 2018 r.
W tym samym okresie zarówno władze, jak i przemysł w Danii wprowadziły szereg środków w celu ograniczenia stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych u świń.
„Niemożliwe jest wykazanie bezpośredniej korelacji między przyczyną a skutkiem. Dane z monitorowania pokazują jednak, że w okresie, w którym stosowanie środków przeciwdrobnoustrojowych u świń spadło, nastąpił również niewielki spadek ogólnego występowania oporności na pospolite bakterie E. coli u świń ”, mówi Senior Academic Officer, Helle Korsgaard, z National Food Institute.
środa, 9 października 2019/ DANMAP/ Dania.
https://www.danmap.org