Duński rząd uruchomił nowy, szeroko zakrojony plan działania na rzecz żywności organicznej w Danii.
"Sektor publiczny musi przejąć inicjatywę jeśli Dania ma osiągnąć nasz cel, jakim jest bycie najbardziej ambitnym krajem na świecie pod względem produkcji ekologicznej", mówi minister żywności, rolnictwa i rybołówstwa Dan Jørgensen. "W naszym planie Danii chcemy wzmocnienić współpracę między władzami lokalnymi i regionalnymi oraz różnymi ministerstwami poprzez szereg nowych inicjatyw. Wśród nich są wzajemne zobowiązania na więcej produktów ekologicznych w menu na stołówkach, szpitalach i żłobkach."
400 mln DKK i 67 inicjatyw ma przyczynić się do osiągnięcia celu.
Ministerstwo Obrony rozpoczyna pilotażowy projekt zwiększenia wykorzystania produktów ekologicznych w stołówkach sił zbrojnych i rozpowszechniania produktów ekologicznych w swoich placówkach we wschodniej Danii. W zachodniej Danii, żywność organiczna stanowi już co najmniej 40 procent produktów w stołówkach sił zbrojnych.
Ministerstwo Środowiska jest w trakcie zmiany wielu obszarów, którymi zarządza na produkcję ekologiczną. Obejmuje to aktywne działania, aby znaleźć producentów ekologicznych, wydzierżawić tereny i skupić się na szybszym zatwierdzeniu specjalnych systemów dla producentów ekologicznych.
"Musimy ułatwić przejście n produkcję organiczną", mówi Minister Środowiska Kirsten Brosbøl. "Szukamy zatem sposobów radzenia sobie z wyzwaniami, przed którymi stoją organiczni producenci trzody chlewnej"
piątek 30 stycznia, 2015/ Dania.
http://en.fvm.dk