Sektor Rolnictwa i Usług Paszowych dla Świń, stowarzyszenie Duńskich Producentów Trzody Chlewnej i Duńskie Ubojnie Świń mają nowy plan, aby zapewnić lepszy dobrostan zwierząt i zwiększoną zdrowotność w duńskiej produkcji świń z krótko-, średnio- i długoterminowymi celami:
Od 2023r.:
-
Nowo powstałe fermy będą utrzymywać lochy luźno.
-
Selekcja genetyczna będzie miała za priorytet zmniejszenie śmiertelności loch i prosiąt.
-
Linie odprowadzające gnojowicę dla wszystkich nowych ferm.
-
Dla każdego zakładu produkcyjnego "kierownik" zostanie przeszkolony w zakresie poprawy bezpieczeństwa biologicznego i dobrostanu i będzie odpowiedzialny za szkolenie swoich podwładnych.
-
Więcej świń ubijanych w Danii niż eksportowanych.
-
Badania i rozwój w zakresie zakazu obcinania ogonów, stosowania antybiotyków, stosowania białka roślinnego oraz transportu świń
Od 2025r.:
-
Soja stosowana w żywieniu świń będzie pozyskiwana wyłącznie w sposób zrównoważony z obszarów niezalesionych.
-
Fundusze na wsparcie nieobcinania ogonów, tak aby osiągnąć roczne podwojenie liczby świń hodowanych z całymi ogonami od 2025 do 2028 roku. Celem jest posiadanie 90% świń z całymi ogonami do 2035 roku.
-
Opracowanie systemu ułatwiającego przejrzystość w odniesieniu do danych klimatycznych.
-
Aktualizacja systemów SPF w sposób całkowicie przejrzysty w odniesieniu do dobrostanu i stanu zdrowia.
-
Badania i rozwój technologii pozwalających na zmniejszenie pracy fizycznej/manualnej w gospodarstwie.
-
Rozwój z naciskiem na unikanie kastracji chirurgicznej.
Od 2030r.:
- 50% redukcja produkcji CO2 w porównaniu z rokiem 2005.
- Wyeliminowanie PRRSv w prawie wszystkich gospodarstwach.
- Osiągnięcie 60% gospodarstw z biogazem lub alternatywnymi systemami redukcji emisji dwutlenku węgla.
W 2050r.:
- Osiągnięcie ZEROWEJ emisji dla produkcji świń i wieprzowiny.
- Osiągnięcie najwyższego na świecie statusu dobrostanu i zdrowia zwierząt.
19 września, 2022/ Sektor Rolnictwa i Usług Paszowych dla Świń/ Dania. https://svineproduktion.dk/