X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Dania: wzrost zużycia antybiotyków u zwierząt

Zużycie antybiotyków u świń mierzona w dawkach wzrosło we wszystkich trzech grupach wiekowych.

23 październik 2014
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Według rocznego raportu DANMAP ze Statens Serum Institut oraz Narodowego Instytutu Żywności w roku 2013 całkowite wykorzystanie antybiotyków w hodowli zwierząt gospodarskich i zwierząt domowych w Danii wynosiła 4% więcej niż w roku poprzednim, mierzone w kilogramach. Zwiększone zużycie przypisuje się głównie 6% wzrostowi konsumpcji środków przeciwdrobnoustrojowych w hodowli trzody chlewnej, co stanowi około 84% produkcji mięsa w Danii. Ale konsumpcja antybiotyków w drobiu i zwierząt towarzyszących również wzrosła.

Świnie stanowią około 78% grupy, której administrowano środki przeciwdrobnoustrojowe w 2013 roku 10%, bydło akwakultura 3%, 1% drób, zwierzęta futerkowe 4%, a zwierzęta domowe, konie i inne zwierzęta domowe to pozostałe 3%.

Wzrost zużycia u świń

Zużycie antybiotyków u świń mierzone w dawkach wzrosło we wszystkich trzech grupach wiekowych: maciory prosięta / (9%), warchlaki (5%) i tucz (5%). Wynika to głównie z powodu zwiększonego zużycia pleuromutyliny i tetracykliny, które są stosowane do leczenia grupowego. Jednak zużycie u świń jest nadal 12% niższe niż w 2009 roku, kiedy odnotowano najwyższe zużycie, od czasu kiedy duńscy rolnicy przestali używać przeciwbakteryjnych stymulatorów wzrostu.

Zużycie krytycznie ważnych leków przeciwdrobnoustrojowych nadal niskie

Zużycie krytycznie ważnych leków przeciwdrobnoustrojowych w produkcji zwierzęcej jest nadal niskie. Drugi rok z rzędu, stosowanie fluorochinolonów u świń była bardzo niske w 2013 roku i wyniosło mniej niż 1 promil całkowitej konsumpcji. Zastosowanie 3 kilo cefalosporyny w produkcji trzody chlewnej jest również niskie. Jednakże w roku poprzednim całkowita konsumpcja cefalosporyny wyniosła 1 kilogram.

czwartek 9 października 2014/ DANMAP/ Dania.
http://www.danmap.org

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji