X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Danish Crown ogranicza produkcję w niemieckim zakładzie rozbioru

Brak możliwości eksportu do krajów trzecich powoduje, że Danish Crown zmniejsza o połowę produkcję w zakładzie odkostniania w Niemczech.

12 maj 2021
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Wybuch afrykańskiego pomoru świń w Niemczech jesienią 2020 roku położył kres nieprzerwanemu eksportowi niemieckiej wieprzowiny praktycznie do wszystkich krajów poza Europą.

Zakład rozbioru Danish Crown znajdujący się w Boizenburgu, 60 kilometrów na wschód od Hamburga, działa od prawie dwóch dekad, eksportując na przykład zarówno do UE, jak i na rynek japoński. W ostatnich latach szczególnie Japonia odegrała kluczową rolę w produkcji Boizenburga.

Chociaż produkcja pochodzi od świń urodzonych w Danii, wieprzowina jest przetwarzana w Niemczech, więc jest uznawana na arenie międzynarodowej za produkt pochodzenia niemieckiego i w konsekwencji nie może być eksportowana do krajów trzecich, które zaprzestały importu niemieckiej wieprzowiny.

Nie mając perspektyw na ponowne otwarcie rynków, Danish Crown podjął decyzję o zmniejszeniu produkcji o połowę, zamknięciu jednej zmiany i zwolnieniu 100 pracowników.

22 kwietnia, 2021/ Danish Crown/ Dania.
https://www.danishcrown.com/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły