Jak opisuje Konsylium UE, delegacja polska poinformowała Radę o trudnej sytuacji na rynku wieprzowiny zarówno w Polsce, jak i na poziomie UE, i zwróciła się do Komisji o podjęcie działań w celu poprawy sytuacji, w tym poprzez uruchomienie dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny, przyznanie środków finansowych. wsparcie producentów trzody chlewnej i otwarcie nowych rynków.
W odpowiedzi na polski wniosek, Komisja uznała za przedwczesne wprowadzenie środków zarządzania rynkiem w sektorze wieprzowiny. Potwierdziła jednak swoje zobowiązanie do ścisłego monitorowania zmian na rynku.
Analiza sytuacji na rynku wieprzowiny w Unii Europejskiej wskazuje na niepokojąco niski poziom cen. Obecnie średnia cena tusz wieprzowych w klasie E jest o 10% niższa w porównaniu do średniej ceny z lat 2013-2017, w porównaniu do ubiegłego roku jest niższa o 20%. W Polsce średnia cena tusz wieprzowych w klasie E w pierwszym kwartale 2018 r. była o 10% niższa w porównaniu do tego samego okresu w 2017 r. Od wielu miesięcy polscy producenci wieprzowiny zmagają się z problemem niskiej opłacalności produkcji i stratą dochodów. Na obecną sytuację cenową na rynku wieprzowiny wpływa zwiększona podaż wieprzowiny na rynku unijnym. Jednym z powodów jest zmniejszenie eksportu z Unii Europejskiej. W pierwszym kwartale 2018 r. ok. 1 mln ton mięsa wieprzowego zostało wyeksportowane poza UE, tj. o prawie 2% mniej niż w tym samym okresie 2017 r. Jednocześnie obserwuje się wzrost liczby ubojów - w dwóch pierwszych miesiącach 2018 r. były one wyższe o 6,5% w porównaniu do ubiegłego roku. Ponadto ceny zbóż, które są wyższe niż w ubiegłym roku, powodują wzrost kosztów produkcji. Spadek cen trzody chlewnej i wzrost cen pasz powodują pogorszenie opłacalności produkcji trzody chlewnej. Od kilku miesięcy jest wyraźnie poniżej średniej. Spadek cen skupu trzody chlewnej w Polsce trwa od początku września 2017 r., z wyjątkiem kilku tygodni w lutym i marcu 2018 r., Na polskich producentów wpływ mają także wyniki ograniczeń związanych z występowaniem afrykańskiego pomoru świń. Wynikają one, między innymi, z zamknięcia wielu rynków eksportu wieprzowiny poza Unię Europejską, ale także z niższych cen uzyskiwanych przez producentów na obszarach dotkniętych ograniczeniami. Biorąc powyższe pod uwagę, Polska jest zdania, że podjęcie skutecznych działań przez Komisję Europejską jest niezbędne dla poprawy sytuacji na rynku mięsa wieprzowego, w tym uruchomienia pomocy na prywatne przechowywanie mięsa wieprzowego i przyznania wsparcia finansowego producentom trzody chlewnej z uwagi na brak opłacalności ich produkcji. Nie należy lekceważyć działań mających na celu otwarcie nowych rynków unijnego mięsa wieprzowego.
poniedziałek 18 czerwca, 2018/ Consilium/ UE.
http://www.consilium.europa.eu