W 2017 r. rozpoczęto negocjacje z władzami sanitarnymi kraju po tym, jak sektor publiczny i prywatny wyraził zainteresowanie uzyskaniem kwalifikowalności eksportu kolumbijskiej wieprzowiny do Singapuru.
W kolejnych latach Kolumbia przesłała informacje do oceny ryzyka, aby kontynuować proces. W połowie 2021 roku Singapurska Agencja Żywności (SFA) przesłała wymagania sanitarne, które należy spełnić oraz odpowiednie formularze wniosków dla zakładów zainteresowanych eksportem wieprzowiny do tego kraju.
W maju tego roku SFA przeprowadziła kilka wizyt w kolumbijskich fermach trzody chlewnej i rzeźniach, aby ocenić system zdrowia zwierząt i bezpieczeństwa żywności w zakresie eksportu wieprzowiny i produktów wieprzowych. Dzięki wynikom tych wizyt Singapur wydał zgodę na eksport tych produktów.
Singapur jest krajem liczącym 5.454.000 mieszkańców i według danych kolumbijskiego Ministerstwa Handlu ma gospodarkę o wartości około 340.000 mln USD i importuje globalnie nieco ponad 359.000 mln USD, z czego 320 mln USD odpowiada importowi wieprzowiny. Odzwierciedla to znaczenie tego rynku na świecie i to, co stanowi on dla Kolumbii i dla sektora wieprzowiny, aby mieć możliwość eksportu do tego kraju.
22 września, 2022/ Kolumbijski Instytut Rolniczy/ Kolumbia.
https://www.ica.gov.co/