Nadwyżka handlowa osiągnęła 5 mld euro, czyli o 27% więcej niż w styczniu 2023 r. Eksport rolno-spożywczy osiągnął 18,4 mld euro, co stanowi wzrost o 2% w porównaniu ze styczniem 2023 r.
Po stronie eksportu, trzema głównymi kierunkami eksportu produktów rolno-spożywczych z UE w styczniu 2024 r. pozostały Wielka Brytania (UK), Stany Zjednoczone (US) i Chiny. Wielka Brytania pozostała pierwszym kierunkiem eksportu z UE, stanowiąc 23% eksportu przy wzroście wartości o 8% w porównaniu ze styczniem 2023 roku. Eksport do Stanów Zjednoczonych również wzrósł o 9%. Znaczący wzrost odnotowano w eksporcie oliwek i oliwy z oliwek (+146%), mieszanych przetworów spożywczych (+10%) oraz cukru i izoglukozy (+152% wolumenu). Zmniejszył się natomiast eksport olejów roślinnych (-43%) i produktów mlecznych (-7%). Eksport do Chin spadł o 11%, głównie z powodu obniżonych cen niektórych produktów, takich jak przetwory zbożowe i wieprzowina.
Po stronie importu unijny import rolno-spożywczy wzrósł o 10% do 13,4 mld euro w porównaniu z grudniem 2023 r., ale pozostał o 5% poniżej poziomów ze stycznia 2023 r. Brazylia i Ukraina były głównymi źródłami importu. Import z Wybrzeża Kości Słoniowej wzrósł o 83%, głównie z powodu wzrostu importu produktów kakaowych. Wzrost importu odnotowano w przypadku oliwek i oliwy z oliwek (+168%), podczas gdy spadki odnotowano w przypadku zbóż (-34%), nasion oleistych i roślin wysokobiałkowych (-14%) oraz olejów roślinnych (-25%).
Ta dynamika handlu odzwierciedla ciągłe zmiany rynkowe i ewoluujące stosunki handlowe w unijnym sektorze rolno-spożywczym.
25 kwietnia 2024 r. / DG ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich / Unia Europejska.
https://ec.europa.eu/