W 2021 r. nastąpił ogólny wzrost zgłoszonych przypadków chorób odzwierzęcych i ognisk chorób przenoszonych przez żywność w UE w porównaniu z poprzednim rokiem, ale poziomy są nadal znacznie niższe niż w latach przedpandemicznych, co ujawnia najnowsze roczne sprawozdanie UE One Health dotyczące chorób odzwierzęcych wydane przez EFSA i ECDC.
Ogólny spadek w porównaniu z latami przedpandemicznymi w zakresie zgłoszonych przypadków i ognisk jest prawdopodobnie związany ze środkami kontroli COVID-19, które nadal obowiązywały w 2021 r. Do nielicznych wyjątków należy liczba przypadków dla jersiniozy i ognisk listeriozy przenoszonych przez żywność, które przekroczyły poziomy sprzed pandemii.
W 2021 roku 2,1% ze 144 próbek gotowego do spożycia mięsa wieprzowego i produktów wieprzowych wykazało dodatni wynik na obecność Yersinii. W świeżym mięsie wieprzowym Yersinia została stwierdzona w 26 (7,1%) z 366 badanych próbek.
Liczba ognisk spowodowanych przez Listeria monocytogenes w 2021 roku była najwyższa w historii. Może to być związane ze zwiększonym wykorzystaniem technik sekwencjonowania całego genomu, które pozwalają naukowcom lepiej wykrywać i definiować ogniska.
W przypadku produktów z mięsa wieprzowego w UE ogólne występowanie L. monocytogenes pozostało porównywalne z poprzednimi latami i wyniosło 2,7% w 2021 r.
13 grudzień, 2022/ EFSA/ UE
https://www.efsa.europa.eu