Wzrasta zainteresowanie potencjalnych korzyści płynących z wykorzystania owadów w żywności i paszy. EFSA wykonał profil ryzyka, który identyfikuje potencjalne zagrożenia biologiczne i chemiczne, a także alergogenność oraz zagrożenia dla środowiska związane z wykorzystaniem owadów hodowlanych jak żywności i paszy. Opinia naukowa porównuje także te potencjalne zagrożenia do zagrożeń związanych z ogólnodostępnymi źródłami białka zwierzęcego.
Ewentualna obecność zagrożeń biologicznych i chemicznych w żywności i produktów paszowych pochodząca od owadów, będzie zależeć od metod produkcji, skarmiania owadów (podłoża), etapu cyklu życia, w którym poszczególne gatunki owadów byłyby gotowe do użycia, a także metody stosowane w celu dalszego przetwarzania.
EFSA stwierdziła, że jeśli nieprzetworzone owady byłyby karmione obecnie dopuszczonymi materiałami paszowymi, to oczekuje się, że potencjalne występowanie zagrożeń mikrobiologicznych będą podobne do innych nieprzetworzonych źródeł białka. Istnieją ograniczone dane na temat transferu zanieczyszczeń chemicznych pochodzących z różnych rodzajów podłoża do samych owadów.
Występowanie prionów - nieprawidłowych białek, które mogą powodować choroby, takie jak gąbczasta encefalopatia bydła (BSE) i choroby Creutzfeldta-Jakoba u ludzi - ma być równa lub niższa, jeśli podłoże nie zawiera białka pochodzące od ludzi lub przeżuwaczy (obornik).
Opinia naukowa uważa również, że istnieją ewentualne zagrożenia związane z innymi rodzajami podłoża, takie jak odpady kuchenne i odchody zwierzęce.
Oczekuje się, że ryzyko dla środowiska jest porównywalne do innych systemów produkcji zwierzęcej. Istniejące strategie zarządzania odpadami powinny być stosowane do usuwania odpadów z produkcji owadów.
Opinia EFSA opiera się na danych pochodzących z fachowej literatury naukowej, oceny przeprowadzonej przez państwa członkowskie i informacji przekazanych przez zainteresowane strony.
czwartek 8 października, 2015/ EFSA/ UE.
http://www.efsa.europa.eu