X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

EFSA: mięso poddane procesowi dojrzewania nie jest bardziej niebezpieczne niż świeże

Mięso poddane dojrzewaniu nie stwarza żadnych dodatkowych zagrożeń w porównaniu ze świeżym mięsem, jeśli dojrzewa w kontrolowanych warunkach - stwierdzili eksperci EFSA w opinii naukowej.

8 luty 2023
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Dojrzewanie mięsa jest procesem, podczas którego mikroorganizmy i enzymy oddziałują na mięso, rozbijając tkankę łączną, dzięki czemu mięso staje się delikatniejsze i zyskuje bogatszy smak. Można to osiągnąć za pomocą dwóch głównych metod: dojrzewania na mokro i dojrzewania na sucho. Dojrzewanie na mokro stosuje się w przypadku wołowiny, wieprzowiny i jagnięciny, które są przechowywane i chłodzone w opakowaniu próżniowym, natomiast wołowina dojrzewająca na sucho jest chłodzone bez opakowania, dzięki czemu uzyskuje się suchą powierzchnię, którą odcina się przed przygotowaniem.

Nie ma dodatkowych zagrożeń pod warunkiem, że podczas procesu dojrzewania przestrzega się określonej kombinacji czasu i temperatury wskazanej w opinii naukowej - stwierdzili eksperci EFSA. Na przykład suchą starzoną wołowinę można uznać za równie bezpieczną jak świeżą, jeśli dojrzewanie odbywa się przez maksymalnie 35 dni w temperaturze 3°C lub niższej. Eksperci EFSA przyjrzeli się obecnym praktykom i zidentyfikowali odpowiednie patogeny i bakterie psujące, które mogą rozwinąć się i przetrwać podczas procesu dojrzewania, i które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Należą do nich E. coli (STEC) (zwłaszcza w wołowinie), Salmonella spp., Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, enterotoksyczne Yersinia spp., Campylobacter spp. i Clostridium spp.

Opisali oni warunki, wyrażone jako kombinacje czasu i temperatury procesu dojrzewania, w których produkcja mięsa dojrzewającego na sucho i na mokro skutkowałaby takim samym poziomem bezpieczeństwa jak w przypadku mięsa świeżego. Wreszcie eksperci EFSA stwierdzili, że analiza zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP) oraz programy wstępne stosowane w celu zapewnienia bezpieczeństwa świeżego mięsa mają również zastosowanie do mięsa dojrzewającego.

19 stycznia, 2023/ EFSA/ UE.
https://www.efsa.europa.eu

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów