X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

EFSA publikuje sprawozdanie dotyczące pozostałości pestycydów w żywności w Unii Europejskiej z 2015 r

Żywność spożywana w Unii Europejskiej  pozostaje w dużej mierze wolna od pozostałości pestycydów lub zawiera pozostałości, które są objęte granicami prawnymi.

20 kwiecień 2017
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Najnowsze sprawozdanie z monitorowania opublikowane przez EFSA wykazuje, że ponad 97% próbek żywności pobieranych w całej UE w 2015 r. mieściło się w granicach prawnych, z nieco ponad 53% wolnych od pozostałości. Dane liczbowe są zgodne z wartościami odnotowanymi w 2014 r.

Najważniejsze punkty raportu

  • W 2015 r. kraje sprawozdawcze przeanalizowały 84.341 próbek na obecność 774 pestycydów.
  • Większość próbek (69,3%) pochodzi z państw członkowskich UE, Islandii i Norwegii; 25,8% dotyczyło produktów przywożonych z krajów trzecich. Nie odnotowano pochodzenia pozostałych próbek.
  • 97,2% badanych próbek mieściło się w granicach dopuszczalnych w prawodawstwie UE. 53,3% badanych próbek nie zawierało ilościowych pozostałości, podczas gdy 43,9% zawierało pozostałości nieprzekraczające granic prawnych.
  • Ograniczenia prawne zostały przekroczone w 5,6% próbek z krajów spoza UE, mniej o 6,5% w stosunku do 2014 r.
  • W przypadku produktów z krajów UE i EOG przekroczono granice prawne w 1,7% próbek, co stanowi nieznaczny wzrost w ujęciu rok do roku (z 1,6%).
  • Wśród próbek żywności przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci, 96,5% wolnych od resztek lub pozostałości mieściły się w granicach prawnych.
  • W przypadku żywności ekologicznej 99,3% bbyło wolne od pozostałości lub mieściło się w granicach prawnych.
  • Większość próbek produktów zwierzęcych (84,4%) była wolna od ilościowych pozostałości.

wtorek 11 kwietnia, 2017/ EFSA/ UE.
http://www.efsa.europa.eu

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji