Najnowsze sprawozdanie z monitorowania opublikowane przez EFSA wykazuje, że ponad 97% próbek żywności pobieranych w całej UE w 2015 r. mieściło się w granicach prawnych, z nieco ponad 53% wolnych od pozostałości. Dane liczbowe są zgodne z wartościami odnotowanymi w 2014 r.
Najważniejsze punkty raportu
- W 2015 r. kraje sprawozdawcze przeanalizowały 84.341 próbek na obecność 774 pestycydów.
- Większość próbek (69,3%) pochodzi z państw członkowskich UE, Islandii i Norwegii; 25,8% dotyczyło produktów przywożonych z krajów trzecich. Nie odnotowano pochodzenia pozostałych próbek.
- 97,2% badanych próbek mieściło się w granicach dopuszczalnych w prawodawstwie UE. 53,3% badanych próbek nie zawierało ilościowych pozostałości, podczas gdy 43,9% zawierało pozostałości nieprzekraczające granic prawnych.
- Ograniczenia prawne zostały przekroczone w 5,6% próbek z krajów spoza UE, mniej o 6,5% w stosunku do 2014 r.
- W przypadku produktów z krajów UE i EOG przekroczono granice prawne w 1,7% próbek, co stanowi nieznaczny wzrost w ujęciu rok do roku (z 1,6%).
- Wśród próbek żywności przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci, 96,5% wolnych od resztek lub pozostałości mieściły się w granicach prawnych.
- W przypadku żywności ekologicznej 99,3% bbyło wolne od pozostałości lub mieściło się w granicach prawnych.
- Większość próbek produktów zwierzęcych (84,4%) była wolna od ilościowych pozostałości.
wtorek 11 kwietnia, 2017/ EFSA/ UE.
http://www.efsa.europa.eu