EFSA określa, w jaki sposób zamierza udostępniać zebrane dane w takich dziedzinach, jak: nawyki żywieniowe; pozostałości pestycydów w żywności; chemiczne zanieczyszczenia i dodatki w żywności; epidemie chorób przenoszonych przez żywność; odporność na antybiotyki.
Dane zostaną udostępnione w ramach Knowledge Junction, otwartego repozytorium EFSA, które zostało stworzone w celu zwiększenia przejrzystości, powtarzalności i ponownego wykorzystania dowodów w ocenach ryzyka dla bezpieczeństwa żywności i pasz. Pierwsze zestawy danych zostaną opublikowane w tym roku.
Knowledge Junction to społeczność na platformie Zenodo i może być dostępna dla każdego, kto ma przeglądarkę internetową.
Mary Gilsenan, szef działu zarządzania ewidencją EFSA, powiedziała: "Udostępnienie tych danych w sposób wolny będzie kamieniem milowym dla państw członkowskich, które zapewniają dużą ilość danych, z których korzystamy, oraz dla samego EFSA.
"Po raz pierwszy, publikując pewne wyniki naukowe, udostępnimy jednocześnie wszystkie dane wykorzystane w ocenie. To zapewni nam proces publikacji danych, który jest terminowy, porównywalny, interoperacyjny i dostępny ".
Oprócz zgodności z jednym z kluczowych celów strategicznych EFSA - poszerzeniem bazy danych i maksymalizacji dostępu do danych - ruch ten jest częścią szerszych wysiłków UE na rzecz promowania publicznego dostępu do danych i informacji.
Pani Gilsenan dodała: "Dostępne dane są kluczowym czynnikiem zapewniającym przejrzystość, odpowiedzialność i podejmowanie decyzji opartych na dowodach. Przejście od danych na żądanie do proaktywnego podejścia opartego na danych domyślnych jest pozytywnym posunięciem dla EFSA i wszystkich naszych interesariuszy. "
czwartek 17 stycznia, 2019/ EFSA/ UE.
http://www.efsa.europa.eu