Według niezależnego badania przeprowadzonego przez Juday Group i opublikowanego przez Amerykańską Federację Eksportu Mięsa (USMEF), w 2024 r. eksport amerykańskiej wieprzowiny i wołowiny o wartości 19,1 mld USD odnotował wzrost o 1 mld USD w porównaniu z 2023 r. i spadek o zaledwie 2% w porównaniu z rekordowym 2022 r. - miał znaczący wpływ na przemysł kukurydziany i sojowy.
W skali kraju eksport wieprzowiny i wołowiny z USA stanowił 2,24 mld USD wartości rynkowej kukurydzy, 525 mln USD suszonego ziarna z rozpuszczalnikami (DDGS) i 1,12 mld USD soi w 2024 roku.

Eksport kukurydzy związany z amerykańską wołowiną i wieprzowiną
- Eksport wołowiny i wieprzowiny odpowiadał za 525,1 mln buszli amerykańskiej kukurydzy, co odpowiadało wartości rynkowej w wysokości 2,24 mld USD (przy średniej cenie kukurydzy w 2024 r. wynoszącej 4,27 USD za buszel).
- Eksport wołowiny i wieprzowiny odpowiadał za 3,04 miliona ton DDGS, co odpowiadało 525 milionom dolarów (przy średniej cenie 172,56 dolarów za tonę w 2024 roku).
- Eksport wołowiny i wieprzowiny miał szacunkowy łączny wpływ ekonomiczny w wysokości 14% lub 0,59 USD wartości buszla przy średniej cenie 4,27 USD za buszel w 2024 roku.
Eksport soi związany z amerykańską wieprzowiną
- Eksport wieprzowiny odpowiadał za 100,7 mln buszli amerykańskiej soi, co odpowiadało wartości rynkowej 1,12 mld USD (przy średniej cenie soi w 2024 r. wynoszącej 11,11 USD za buszel).
- Eksport wieprzowiny przyczynił się do szacowanego całkowitego wpływu gospodarczego w wysokości 13,2% wartości buszla, czyli 1,46 USD, przy średniej cenie 11,11 USD za buszel w 2024 roku.
5 marca 2025 r./ USMEF/ Stany Zjednoczone.
https://www.usmef.org