W ubiegłym roku Unia Europejska wyeksportowała łącznie 5 203 921 t wieprzowiny i produktów wieprzowych, co stanowiło 15% spadek w porównaniu z rokiem 2021, kiedy to eksport UE po raz drugi przekroczył 6 mln t.
Główną przyczyną tak znacznego spadku eksportu były Chiny, wiodący kierunek, które w ubiegłym roku zaimportowały z UE o 40% mniej wieprzowiny i produktów wieprzowych (1 541 892 t w 2022 r. wobec 2 574 644 t w 2021 r.). Po osiągnięciu 52% udziału w 2020 r., udział ten malał - do 42% w 2021 r. i 30% w ubiegłym roku. Eksport do Hongkongu również zmniejszył się o prawie 50% i obecnie znajduje się na 13 miejscu z udziałem 77 602 t (w 2020 r. osiągnął 283 590 t i był na 4 miejscu).
Eksport do Wielkiej Brytanii, drugiego wiodącego kierunku z udziałem 16%, zmniejszył się o 9% do 811 259 t. Eksport do Japonii i Filipin, odpowiednio trzeci i czwarty największy kierunek, z udziałami 9% i 8%, wzrósł o 23% i 21%, osiągając odpowiednio 466 511 t i 422 628 t. Eksport do Korei Południowej, z udziałem 6%, wzrósł o 12% do 318.242 t.
Redakcja 333 na podstawie DG Agri.