W pierwszych dziewięciu miesiącach br. eksport wieprzowiny z UE był o 18,2% niższy w porównaniu z zarejestrowanym w tym samym okresie ubiegłego roku (3 917 697 t wobec 4 787 623 t). Od 2018 r. eksport nie spadł poniżej 4 mln t w ciągu pierwszych 9 miesięcy roku.
Chiny pozostają wiodącym kierunkiem, chociaż ich udział w całkowitym eksporcie zmniejszył się o połowę, z 2 173 489 t w okresie od stycznia do września 2021 r. do 1 062 955 t w analogicznym okresie bieżącego roku. Za Chinami podążają Wielka Brytania, Japonia, Filipiny i Korea, jako główne miejsca przeznaczenia, których udział wzrósł.
Eksport do tych głównych miejsc przeznaczenia w ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy tego roku wzrósł w porównaniu z tym samym okresem poprzedniego roku (Japonia +30,8%, Filipiny +34,8% i Korea +52,2%), natomiast zmniejszył się w przypadku Chin (-51,1%) i Wielkiej Brytanii (-10,2%).
24 listopad, 2022/ Redakcja 333 na podstawie danych Komisji Europejskiej