Według OECD-FAO Agricultural Outlook 2016-2025 światowy eksport mięsa w 2025 roku odnotuje wzrost o 23% w porównaniu do okresu bazowego. Liczba ta oznacza spowolnienie wzrostu handlu; roczna stopa wynosiła 2,3% w porównaniu ze średnią roczną stopą 3,6% w poprzednim dziesięcioleciu. Globalnie wzrost w handlu mięsem jest wyższy niż wzrost produkcji, pomimo szybkiego rozwoju krajowej produkcji mięsa w krajach rozwijających się. Niemniej jednak, import mięsa wzrośnie w krajach rozwijających się, zwłaszcza drobiu i mięsa wołowego.
Chociaż oczekuje sie, że do roku 2025 kraje rozwinięte wciąż będą stanowić nieco ponad połowę globalnego eksportu mięsa, ich udział systematycznie maleje w stosunku do okresu bazowego. Eksport mięsa ze Stanów Zjednoczonych wyniesie ponad czwartą ogólnej ekspansji handlowej, a eksport z Unii Europejskiej wzrośnie tylko nieznacznie. Unia Europejska poprawiła dostęp do rynków azjatyckich, ale konkurencja na rynku z Ameryki Północnej i Południowej uniemożliwi pełne korzystanie z tej możliwości. Brazylia, ale także Argentyna, skorzysta z trwającego osłabienia ich walut. Globalny eksport z Brazylii wzrośnie do 26%. Popyt importowy będzie słaby w pierwszych latach okresu objętego prognozą, głównie ze względu na niższy import do Federacji Rosyjskiej i Chin, ale wzmocni się w późniejszym okresie. Najbardziej znaczący wzrost popytu na import dotyczy Wietnamu. Afryka jest innym szybko rozwijającym się regionem importu, choć z niskiego poziomu. Globalny wzrost importu w ujęciu ilościowym jest napędzany przez mięso drobiowe, z czego większość przez kraje rozwijające się. Podczas gdy wzrost handlu mięsem wołowym dotyczy bardziej krajów rozwijających się, dynamika wzrostu wieprzowiny pozostaje głównie w krajach rozwiniętych.
Brazylia zwiększyła eksport wieprzowiny do Federacji Rosyjskiej, która to nałożyła zakaz importu dla pewnych tradycyjnych dostawców. Przewiduje się również, że Brazylia będzie korzystać z silnego popytu na drób krajów rozwijających się, gdzie dieta dywersyfikuje się w kierunku wyższych poziomów spożycia białka zwierzęcego. Sektor drobiu w Brazylii jest bardzo konkurencyjny.
poniedziałek 4 lipca, 2016/ FAO.
http://www.fao.org