Eksport z Wielkiej Brytanii do UE poprawił się po styczniowym załamaniu, ale wolumeny pozostają znacznie poniżej poziomów z 2020 r. Całkowity eksport z Wielkiej Brytanii do UE wzrósł o 47% w porównaniu z poprzednim miesiącem, po rekordowym spadku o 42% w styczniu.
Eksport całej żywności i żywych zwierząt wzrósł do 700 mln funtów w lutym po spadku do 400 mln funtów w pierwszym miesiącu 2021 r. Jednak Wielka Brytania wyeksportowała 900 mln funtów towarów w tych kategoriach w lutym 2020 r., co wskazuje, że eksport kraju opuszczającego UE nadal spadł o 29%.
Eksport żywych świń nadal nie jest możliwy ze względu na brak infrastruktury granicznej w portach kanału La Manche - nad rozwiązaniem tej sytuacji National Pig Association współpracuje z innymi partnerami.
Dane dotyczące mięsa i przetworów mięsnych wykazały jeszcze większy deficyt, przy czym eksport do UE spadł o 42% w porównaniu z rokiem poprzednim.
- Luty 2019: 115 milionów funtów
- Luty 2020: 113 milionów funtów
- Luty 2021: 66 milionów funtów
W styczniu ogólna wielkość dostaw wieprzowiny (w tym podrobów) spadła o prawie połowę w porównaniu z rokiem poprzednim do zaledwie 15 600 ton. Było to w przeważającej mierze spowodowane spadkiem unijnego eksportu, który wyniósł zaledwie 2500 ton, co oznacza redukcję o 13 000 ton (-84%) rok do roku.
14 kwietnia, 2021/ National Pig Association / Wielka Brytania.
http://www.npa-uk.org.uk/