X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Eksport mięsa z Wielkiej Brytanii do UE znacznie spadł

Dostawy wieprzowiny spadły w styczniu o prawie połowę w porównaniu z poziomem sprzed roku.

29 kwiecień 2021
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Eksport z Wielkiej Brytanii do UE poprawił się po styczniowym załamaniu, ale wolumeny pozostają znacznie poniżej poziomów z 2020 r. Całkowity eksport z Wielkiej Brytanii do UE wzrósł o 47% w porównaniu z poprzednim miesiącem, po rekordowym spadku o 42% w styczniu.

Eksport całej żywności i żywych zwierząt wzrósł do 700 mln funtów w lutym po spadku do 400 mln funtów w pierwszym miesiącu 2021 r. Jednak Wielka Brytania wyeksportowała 900 mln funtów towarów w tych kategoriach w lutym 2020 r., co wskazuje, że eksport kraju opuszczającego UE nadal spadł o 29%.

Eksport żywych świń nadal nie jest możliwy ze względu na brak infrastruktury granicznej w portach kanału La Manche - nad rozwiązaniem tej sytuacji National Pig Association współpracuje z innymi partnerami.

Dane dotyczące mięsa i przetworów mięsnych wykazały jeszcze większy deficyt, przy czym eksport do UE spadł o 42% w porównaniu z rokiem poprzednim.

  • Luty 2019: 115 milionów funtów
  • Luty 2020: 113 milionów funtów
  • Luty 2021: 66 milionów funtów

W styczniu ogólna wielkość dostaw wieprzowiny (w tym podrobów) spadła o prawie połowę w porównaniu z rokiem poprzednim do zaledwie 15 600 ton. Było to w przeważającej mierze spowodowane spadkiem unijnego eksportu, który wyniósł zaledwie 2500 ton, co oznacza redukcję o 13 000 ton (-84%) rok do roku.

14 kwietnia, 2021/ National Pig Association / Wielka Brytania.
http://www.npa-uk.org.uk/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły