USA pozostaje najważniejszym kiernkiem eksportu produktów rolno-spożywczych UE, przy czym największy wzrost miesięcznych wartości eksportowych (styczeń 2017 r. w porównaniu do stycznia 2016 r.) odnotowano dla tego kraju (+ 206 mln EUR), a następnie dla Chin (+ 120 mln EUR).
Największe wzrosty miesięcznych wartości eksportowych osiągnięto dla wina (+ 127 mln euro), wieprzowiny (+ 112 mln euro) oraz napojów spirytusowych i likierów (+ 83 mln euro).
Unijny eksport produktów rolno-spożywczych do Rosji wzrósł o 3,6%. Tym samym Rosja pozostaje na 5 miejscu eksportu produktów UE rolno-spożywczych, za USA, Chinami, Szwajcarią i Japonią.
Analizując wyniki eksportu UE kategoriami produktów w ciągu ostatnich dwunastu miesięcy, wartości eksportu odzwierciedlają w szczególności przywrócenie eksportu mięsa wieprzowego (+1,3 mld EUR, + 34% w porównaniu do wartościami eksportowymi w okresie 12 miesięcy poprzedniego roku), podrobów, innego mięsa i tłuszczu (+0,6 mld EUR, + 24%), wina (+421 mln EUR, + 4%), oliwy z oliwek (+414 mln EUR, + 18%), a także żywności dla niemowląt (+400 mln EUR , + 6%).
poniedziałek 27 marca 2017r. European Union.
https://ec.europa.eu/agriculture