Eksport rolno-spożywczy w UE w grudniu 2015 roku osiągnął wartość 11,2 mld €, przekraczając tym samym wartość poprzednich latach w tym samym miesiącu o prawie 1 mld €. Jest to więcej ponad 9% w stosunku do zwykłych wartości eksportu w grudniu. Najwyższe wzrosty miesięcznej wartości eksportu odnotowano dla USA, Chinach i Japonii, a także w niektórych krajach Bliskiego Wschodu, zwłaszcza Arabii Saudyjskiej i Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Najwyższe wzrosty miesięczne wartości eksportu były dla pszenicy, a także warzyw i mięsa wieprzowego. Z drugiej strony, eksport zmniejszył się od grudnia ubiegłego roku co do mleka w proszku oraz skór i skórek.
Import rolno-spożywczy UE wzrósł również w porównaniu do grudnia ubiegłego roku. Największy wzrost importu był z Ukrainy, a następnie z USA i Australii. Przywóz niepalonej kawy, herbaty, pszenicy, nasion oleistych i owoców tropikalnych i orzechów, przypraw wzrósł, natomiast import cukru buraczanego i trzcinowego, soi i oleju palmowego spadł.
wtorek 16 lutego, 2016/ EC/ UE.
http://europa.eu/rapid