Przy imporcie w tym samym miesiącu o wartości 10 miliardów euro handel UE odnotował nadwyżkę w wysokości 1,2 miliarda euro. Oznacza to wzrost o 23% w porównaniu z majem 2017 r. Wyraźny był wzrost wywozu napojów spirytusowych i olejów roślinnych w porównaniu z 2017 r. Eksport buraków i cukru trzcinowego również miał wyjątkową dynamikę w ciągu ostatnich 12 miesięcy.
W tym okresie osiągnięto wzrost eksportu do Rosji, Japonii, USA i Ukrainy.
Głównymi źródłami unijnego importu rolno-spożywczego w ciągu ostatnich 12 miesięcy była Brazylia i Stany Zjednoczone, a następnie Ukraina, Chiny, Argentyna, Indonezja, Szwajcaria i Turcja.
Eksport pszenicy odnotował największy spadek wartości (mln EUR) w ujęciu rocznym (-999; -22%). Innymi kategoriami charakteryzującymi się znaczącymi stratami w wartościach eksportowych w ciągu ostatnich 12 miesięcy były mięso wieprzowe (-454; -8%), owoce (z wyłączeniem owoców cytrusowych i owoców tropikalnych) (-240; -10%), cygara i papierosy (-204; 6%), zboża (z wyjątkiem pszenicy i ryżu) (-179; -10%), warzywa (-163; - 5%), oleje roślinne (z wyłączeniem oleju palmowego i oliwy z oliwek) (-147; - 6%) i kakao pasta i proszek (-134; -10%).
środa 18 lipca, 2018/ EC/ UE.
https://ec.europa.eu/info