Komisja opublikowała Krótkoterminowe perspektywy dla roślin uprawnych w UE, nabiału i rynku mięsa w 2016 i 2017 roku.
Oczekuje się, że dzięki zwiększonemu eksportowi wieprzowiny do Chin z UE, zostanie osiągnięty rekordowy poziom w 2016 roku w wysokości 2,4 mln ton (+ 18% w ujęciu rocznym). Trwające negocjacje dotyczące dostępu do innych rynków mogą jeszcze bardziej poprawić sytuację eksportową.
Silny popyt w Chinach związany z restrukturyzacją krajowego sektora wieprzowiny wyjaśnia wzrost eksportu wieprzowiny UE w pierwszych czterech miesiącach 2016 roku (+ 40%). Eksport wieprzowiny z UE do Chin osiągnął ponad 100 000 ton w kwietniu i reprezentuje teraz prawie 40% całkowitego eksportu. Eksport do Chin podrobów wykazywał podobną tendencję, zwiększając się o 40% rok do roku. Według chińskiej Agricultural Outlook popyt na import wieprzowiny będzie w dalszym ciągu umiarkowanie rósł (900 000 ton w 2025 roku). Wszystkie kraje UE eksportujące do Chin odnotowały podwojenie lub nawet potrojenie eksportu od początku 2015 roku. Niemcy, Hiszpania i Dania mają największy udział, odpowiednio 29%, 23% i 16%, w ciągu pierwszych czterech miesięcy 2016 r. Jedynie Polska nie może eksportować do Chin ze względu na obecność afrykańskiego pomoru świń (ASF).
Eksport europejskiej wieprzowiny do Chin (1000 t)
piątek 8 lipca 2016/ EC/ UE.
http://ec.europa.eu/agriculture