X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Eksport wieprzowiny w USA pobił poprzednie rekordy

Według amerykańskiego raportu USDA i opracowanego przez US Export Export Federation (USMEF) eksport wieprzowiny w USA odnotował w listopadzie wysokie wartości, osiągając nowe maksima zarówno pod względem wolumenu, jak i wartości.

16 styczeń 2020
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Eksport wieprzowiny w USA wzrósł w listopadzie do 259 812 ton metrycznych (o 26%), co stanowi wzrost o 26% rok do roku i 11% powyżej poprzedniego najwyższego poziomu z lipca 2019 r. Wartość eksportu wyniosła 712,7 mln USD, co stanowi wzrost o 32% w porównaniu z rokiem ubiegłym poprzedni rekord (również od lipca 2019 r.) o 14%.

Wartość eksportu wieprzowiny na ubitą sztukę wyniosła 62,90 USD w listopadzie, o 29% więcej niż przed rokiem i była najwyższa od pięciu lat. W ciągu pierwszych 11 miesięcy 2019 r. średnia cena jednostkowa wyniosła średnio 52,24 USD, co stanowi wzrost o 2% rok do roku.

Gwałtowny wzrost popytu w Chinach / Hongkongu; eksport do Meksyku zyskuje na wartości

Popyt z Chin / Hongkongu nadal napędzał wzrost eksportu wieprzowiny w USA w listopadzie, zwiększając wolumen o 284% w porównaniu z rokiem poprzednim i zwiększając wartość o 240%. W okresie od stycznia do listopada eksport do regionu wzrósł o 71% do 554,789 ton, o wartości 1,18 mld USD (wzrost o 49%).

Wielkość eksportu wieprzowiny w listopadzie do Meksyku była o 6% niższa niż rok temu i wyniosła 57 537 Mt, ale wartość eksportu wzrosła o 28% do 124,3 miliona USD, najwyższego od lipca. Konkurencja z kanadyjskiej wieprzowiny była szczególnie silna na rynku meksykańskim, podczas gdy eksport z Kanady został zawieszony do Chin (od końca czerwca do początku listopada). Od stycznia do listopada eksport Kanady do Meksyku wzrósł o 8% w porównaniu z rokiem poprzednim do 128 100 mln ton, o wartości 185 mln USD (wzrost o 14%).
Listopadowy eksport do Japonii wzrósł o 3% w stosunku do poprzedniego roku o 32 594 mln ton, podczas gdy wartość spadła o 1% do 136,5 mln USD. W ciągu pierwszych 11 miesięcy roku eksport do Japonii spadł o 6% w porównaniu z rokiem ubiegłym (340 568 ton) i o 7% mniej (1,4 mld USD). Japońskie dane dotyczące importu pokazują, że import wieprzowiny z USA spadł o 121 mln USD, przy czym znaczna część spadku dotyczy wieprzowiny sezonowanej, która spadła o 73 mln USD z powodu dużej rozbieżności w taryfach. Począwszy od 1 stycznia japońskie stawki celne na amerykańską wieprzowinę i produkty wieprzowe zostały obniżone, aby dopasować je do stawianych na wieprzowinę europejską, kanadyjską i meksykańską, eliminując znaczną wadę cenową, która spowolniła eksport w USA w 2019 r. Stawka dla amerykańskiej wieprzowiny sezonowanej spadła z 20 do 13,3%.

środa 8 stycznia, 2020 /USMEF/ U.S.A.
http://www.usmef.org/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły