Według danych opublikowanych przez USDA i opracowanych przez U.S. Meat Export Federation (USMEF) eksport wieprzowiny z USA osiągnął prawie 3 miliony ton metrycznych (mt) w 2020 roku, przebijając rekordowy poziom z 2019 roku o 11%. Wartość eksportu wieprzowiny również wzrosła o 11% do rekordowego poziomu 7,71 miliarda dolarów.
„Oczywiście wzrost popytu ze strony Chin, szczególnie w pierwszej połowie 2020 r., był siłą napędową rekordowych wyników eksportu wieprzowiny z USA” - powiedział prezes i dyrektor generalny USMEF Dan Halstrom. „Ale Chiny nie były jedyną przyczyną sukcesu w 2020 r., ponieważ eksport osiągnął wzrost na wielu różnych rynkach…” W czwartym kwartale eksport do Chin / Hongkongu spadł o 9% w porównaniu z 2019 r., ale dostawy do pozostałych krajów świat prawie zrównoważyły to spowolnienie.
Pobicie rekordu pomimo niższego eksportu rok do roku w grudniu
Grudniowy eksport wieprzowiny wyniósł 259 654 ton, co oznacza spadek o 8% w porównaniu z bardzo dużym wolumenem sprzed roku, przy czym wartość spadła o 10% do 687,2 mln USD.
Wartość eksportu wieprzowiny wyniosła 59,87 USD na sztukę ubitą w grudniu, o 10% mniej niż rok temu, ale średnia całoroczna 58,65 USD na sztukę była o 10% wyższa niż w 2019 r. Jednak w całym roku eksport stanowił znacznie wyższy odsetek zarówno dla całkowitej produkcji wieprzowiny (29,3%, wzrost z 26,9%), jak i ciętych mięśni (26,5%, wzrost z 23,6%).
Nowe maksima w Chinach / Hongkongu, Ameryce Środkowej, Chile i Wietnamie
Eksport wieprzowiny do Chin / Hongkongu wyniósł 1,04 miliona ton w 2020 roku, o 56% więcej niż rok temu, podczas gdy jego wartość wzrosła o 63% do 2,37 miliarda dolarów. Przesyłki do tego regionu stanowiły około jednej trzeciej całkowitego wolumenu eksportu Stanów Zjednoczonych. Chociaż USMEF nie spodziewa się, że eksport do Chin / Hongkongu w 2021 r. osiągnie poziom odnotowany w zeszłym roku, region nadal będzie miał duże zapotrzebowanie na importowaną wieprzowinę.
Prowadzony przez silny wzrost w Hondurasie i Nikaragui, eksport do Ameryki Środkowej przekroczył poprzedni rekord ustanowiony w 2019 roku o 1% zarówno pod względem ilości (99222 mln ton), jak i wartości (241,1 mln USD). Był to szósty rok z rzędu, w którym odnotowano rekordowy eksport wieprzowiny do regionu.
Podczas gdy eksport wieprzowiny do Ameryki Południowej był znacznie niższy w 2020 r., Chile okazało się jasnym punktem ze wzrostem popytu w czwartym kwartale. Eksport do Chile zakończył rok o 16% wyższym, na poziomie 49 828 ton, przy wartości o 11% do 135,6 mln USD. Wieprzowina amerykańska zyskała udział w rynku w Chile, ponieważ całkowity import był podobny do 2019 r., ale eksport Chile gwałtownie wzrósł, a ponad 70% jego wielkości eksportu skierowano do Chin. Eksport z USA do Kolumbii, największego regionu docelowego dla amerykańskiej wieprzowiny w regionie, gwałtownie spadł z powodu ograniczeń dotyczących COVID-19 i spadającego kolumbijskiego peso, ale popyt wykazał silne oznaki ożywienia pod koniec roku i na początku 2021 r.
Silny popyt na Dominikanie oraz Trynidadzie i Tobago spowodował, że eksport na Karaiby był o 10% wyższy pod względem wolumenu (57 353 mln ton) i 5% wyższy pod wzgledem wartości (136,8 mln USD).
Pomimo powolnego początku roku, eksport na Filipiny był o 15% wyższy pod względem wielkości (46 665 ton) i podskoczył o 24% pod względem wartości (115 mln USD), kończąc tuż poniżej rekordowych poziomów z 2018 r. Eksport do Wietnamu był rekordowy. na poziomie 25183 mln ton, co oznacza wzrost o 82%, a jego wartość prawie potroiła się do 54,4 mln USD. Był to również rekordowy rok w regionie ASEAN, gdzie eksport wzrósł o 28% pod względem wielkości (77 149 ton) i 43% pod względem wartości (186,3 mln USD).
Silna dynamika w Meksyku i Japonii
Podczas gdy eksport wieprzowiny do Meksyku zakończył się gorzej zarówno pod względem wielkości (688253 tony, spadek o 3%), jak i wartości (1,15 mld USD) w porównaniu z 2019 r., to rynek wykazał imponujące odbicie pod koniec roku. Grudniowy eksport wzrósł o 8% do 71 426 mln ton, co jest trzecim z rzędu miesiącem wzrostu wolumenu rok do roku.
Eksport wieprzowiny do Japonii również przyspieszył w czwartym kwartale (o 12%), ponieważUSA nadal czerpało korzyści z ulg celnych przewidzianych w umowie handlowej między USA a Japonią. Eksport do Japonii w 2020 r. wyniósł o 5% więcej niż rok temu, czyli 386,700 ton, a jego wartość wzrosła o 6% do 1,63 mld USD. Udział w rynku Stanów Zjednoczonych wzrósł do 36% całkowitego importu wieprzowiny w Japonii, w porównaniu z 31% w 2019 r.
8 luty, 2021/ USMEF/ USA.
https://www.usmef.org/