Majowy eksport wieprzowiny wyniósł 283 617 mln ton, o 16% więcej niż rok temu i jest to trzeci największy w historii (lepszymi miesiącami był tylko marzec 2020 i 2021). Wartość eksportu po raz pierwszy przekroczyła w maju 800 milionów dolarów, wzrastając o 31% do 813,2 miliona dolarów. Od stycznia do maja eksport wieprzowiny był nieco poniżej rekordowego tempa zeszłorocznego 1,34 mln ton (spadek o 1%), ale równocześnie wartość eksportu wzrosła o 3% do 3,63 mld USD.
Wartość eksportu wieprzowiny w maju, na ubitą sztukę wynosiła średnio 77,64 USD, o 7% więcej niż rok temu. W ciągu maja średnia na sztukę wynosiła 66,16 USD (spadek o 2%). Eksport stanowił 38,1% całkowitej majowej produkcji wieprzowiny, o prawie 2 punkty procentowe więcej niż przed rokiem, podczas gdy udział wyeksportowanych kawałków mięśni wyniósł 33,8% (wzrost z 33,3%).
Majowy eksport wieprzowiny do Meksyku był największy w 2021 r. i wyniósł 71 370 mln ton, o 89% więcej niż rok wcześniej i wyceniono na 151,6 mln USD (wzrost o 158%). Przy niewielkich dostawach krajowych w Meksyku i ożywieniu popytu ze strony meksykańskich sektorów przetwórstwa i gastronomii, które uzupełniają silną sprzedaż detaliczną, eksport do Meksyku w okresie styczeń-maj osiągnął 325.747 mln ton, czyli o 18% więcej niż rok temu, a jego wartość wzrosła o 35% do 640,1 mln USD. Meksyk odzyskał swoją pozycję największego miejsca docelowego eksportu części wieprzowych w USA, z eksportem wynoszącym do maja 275 825 mln ton, co oznacza wzrost o 20% rok do roku.
Po spowolnieniu w kwietniu, eksport wieprzowiny do Japonii odbił do 36 504 mln ton (wzrost o 34% do roku wcześniej), wyceniany na 154,7 mln USD (wzrost o 39%). Do maja eksport do Japonii wzrósł o 3% rok do roku, zarówno pod względem wolumenu (174 280 mln ton), jak i wartości (726,6 mln USD).
Wieprzowina z USA nadal osiąga wybitny wzrost w Ameryce Środkowej, gdzie majowy eksport osiągnął 10 866 mln ton (wzrost o 57% w porównaniu z rokiem poprzednim) i prawie podwoił swoją wartość do 29,7 mln USD (wzrost o 92%). Majowy eksport do najwyższego rynku Hondurasu miał drugi najwyższy wynik w historii (po marcu 2021 r.) i wyniósł 4704 mln ton. Do maja eksport do regionu Ameryki Środkowej przekroczył rekordowe tempo zeszłego roku o 51% wolumenu (57 723 mln ton) i 56% wartości (149,1 mln USD).
Wsparty tymczasowym spadkiem stawek celnych i silnym popytem detalicznym, eksport wieprzowiny na Filipiny pozostał w maju wysoki i wyniósł 10 443 mln ton (wzrost o 353% w porównaniu z rokiem poprzednim), a jego wartość wzrosła o 370% do 28,7 mln USD. W okresie od stycznia do maja eksport na Filipiny wzrósł prawie czterokrotnie rok do roku, zarówno pod względem wielkości (50 116 mln ton, wzrost o 274%), jak i wartości (128,2 mln USD, wzrost o 289%).
Po roku spadkowym w 2020 r. eksport wieprzowiny do Kolumbii nadal odnotowuje imponujące odbicie pomimo ciągłych wyzwań związanych z COVID-19. Majowy eksport wzrósł o 151% w porównaniu z rokiem poprzednim do 8290 mln ton, a jego wartość prawie potroiła się do 20 mln USD (wzrost o 190%). Do maja eksport do Kolumbii wzrósł o 43% w stosunku do poprzedniego roku do 41 052 mln ton, wyceniany na 93,9 mln USD (wzrost o 46%).
Eksport wieprzowiny na Dominikanę w 2021 r. osiągnął rekordowe tempo. Majowy eksport wzrósł o 5% w porównaniu z rokiem poprzednim do 3763 mln ton, a wartość wzrosła o 31% do 10,1 mln USD. Do maja eksport był o 40% większy niż w zeszłym roku (25 861 mln ton) io 49% wyższy pod względem wartości (62,3 mln USD).
W związku z większymi dostawami schłodzonej wieprzowiny i utrzymującym się silnym popytem na produkty gotowe, eksport wieprzowiny do Korei osiągnął w maju 17 966 mln ton, co stanowi wzrost o 10% w porównaniu z rokiem poprzednim, podczas gdy wartość wzrosła o 38% do 60 mln USD. Eksport w okresie styczeń-maj był w zeszłym roku niższy o 2% i wyniósł 81 203 mln ton, ale wartość wzrosła o 4% do 248,1 mln USD.
Chociaż popyt złagodniał w porównaniu z ogromnymi sumami odnotowanymi rok temu, Chiny/Hongkong są nadal największym importerem amerykańskiej wieprzowiny w 2021 roku. Częściowo wynika to z utrzymującego się popytu na różne rodzaje mięsa, którego eksport do maja wzrósł o 3% do 136 577 mt, o wartości o 9% do 332 mln USD. Ale spowolnienie eksportu części wieprzowych oznaczało, że całkowity eksport spadł o 22% do 408 896 mln ton, wyceniany na 952,7 mln USD (spadek o 24%). Ciągły spadek cen wieprzowiny i żywca w Chinach sugeruje, że trend ten prawdopodobnie przyspieszy w nadchodzących miesiącach, podkreślając znaczenie dalszego wzrostu eksportu do innych miejsc docelowych.
6 lipca, 2021/ USMEF/ USA.
https://www.usmef.org/