W okresie 12 miesięcy od maja 2017 r. do kwietnia 2018 r. eksport produktów rolno-spożywczych w UE osiągnął wartość 137,2 mld euro, co stanowi wzrost o 2,8% wartości w porównaniu do analogicznego okresu sprzed roku.
Znaczne przyrosty wartości rocznych (mln EUR) zostały osiągnięte w eksporcie artykułów rolno-spożywczych do USA (+ 750, + 4%), Rosji (+601; + 10%), Japonii (+547; + 9%) i Turcji (+344; + 10%). Kolejne roczne wzrosty odnotowano w eksporcie produktów rolno-spożywczych na Ukrainę (+301; + 19%), do Chin (+257; + 2%) Serbii (+240; 25%) i Singapuru (+236; + 12%).
W mln EUR w przypadku wina (+1 028; + 9%), żywności dla niemowląt (+700; + 10%), napojów spirytusowych i likierów (+559; + 5%) oraz żywności dla zwierząt domowych (+550; + 15%) w ciągu ostatnich dwunastu miesięcy osiągnięto bardzo dobre wyniki. Wyniki eksportowe w ujęciu rocznym również wzrosły w przypadku cukru (+435), w którym roczna stopa wzrostu eksportu wyniosła 62%.
Z drugiej strony eksport pszenicy odnotował największy spadek wartości w ujęciu rocznym (-1254 EUR -26%). Innymi kategoriami o znaczących stratach w wartościach eksportowych w ciągu ostatnich 12 miesięcy były mięso wieprzowe (-482; -9%), owoce (z wyłączeniem owoców cytrusowych i owoców tropikalnych) (-207; -9%), zboża ( -198; -11%), cygar i papierosów (-164; -5%); oleje roślinne (z wyłączeniem oleju palmowego i oliwy z oliwek) (-153; -6%), warzywa (-141; -5%), pasta kakaowa i proszek (-121; -9%) i piwo (-119; -4% ).
środa 27 czerwca 2018/ DG Agri/ UE.
https://ec.europa.eu