X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

EU: emisja GHG związana z produkcją zwierzęcą w 2030r.

Sektor produkcji zwierząt przyczyni się bezpośrednio do 72% emisji gazów cieplarnianych innych niż CO2 w rolnictwie w 2030 r.

21 grudzień 2017
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Rolnictwo odpowiada za nieco ponad 10% całkowitej emisji gazów cieplarnianych w UE - 28. Zgodnie z prognozą CAPRI, całkowita emisja gazów cieplarnianych innych niż CO2 (CH4 i N2O) z rolnictwa powinna spaść do 2030 r. (- 1,5% do 433 mln ton równoważnika CO2) w porównaniu z rokiem referencyjnym 2008.

W 2030 r. zwierzęta hodowlane będą nadal odpowiadać za 99% wszystkich emisji metanu (CH4) z rolnictwa, przy czym największy udział (85%) pochodzi z trawienia przeżuwaczy. Główne źródła emisji podtlenku azotu (N2O) związane są z produkcją roślin uprawnych i użytków zielonych, głównie z zastosowaniem nawozów nieorganicznych (mineralnych), pozostałościami uprawnymi i uprawą gleb organicznych (np. Histosoli). Będą one stanowić w 2030 r. 51% emisji N2O. Pozostała część związana jest z magazynowaniem obornika i składowaniem 11%, obornikiem na pastwisku 12%, nawozem gnojowym z polami 16% i emisjami pośrednimi 10%.

Ogólnie rzecz biorąc, sektor hodowlany przyczyni się bezpośrednio do 72% emisji gazów cieplarnianych innych niż CO2 w rolnictwie w 2030 r., jeżeli emisje z obornika z pół zostaną przeznaczone na sektor hodowlany. Obszary upraw paszowych wytworzą pozostałe 28% emisji gazów cieplarnianych innych niż CO2, a część tych emisji jest związana z produkcją pasz dla zwierząt.

poniedziałek 18 grudnia, 2017/ DG Agriculture/ UE.
https://ec.europa.eu/info/news

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji