Dane z ostatniego Komitetu Zarządzającego wykazują istotny spadek eksportu wieprzowiny europejskiej. W sumie 1554443 ton zostło wyeksportowanych w ciągu pierwszych siedmiu miesięcy 2014 roku. Reprezentuje to spadek o 9,4% w porównaniu z tym samym okresem w roku 2013.
Rosyjskie embargo na europejski eksport wieprzowiny (do czasu ustanowienia embarga Rosja była głównym rynkiem docelowym), umieścił Chiny jako główny rynek docelowy dla europejskiej wieprzowiny. W sumie wyeksportowało 380.941 ton, co stanowi 23,9% ogółu, choć tu równeiż zanotowano spadek o 2% w stosunku do tego samego okresu w 2013 roku w Chinach. W Kongu eksporty wyniósł 13,6%, co stanowi wzrost o 2%; w przypadku Japonii, Filipin i Korei Południowej, zanotowano wzrost eksportu o 52%, 83% i 85%.Wzrósł również eksport do USA o 45%.
wrzesień 2014/ PVE/ Holandia.
http://www.pve.nl