X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

EU: Krótkoterminowe perspektywy dla rynków rolnych 2017-2018r.

Produkcja mięsa w UE osiągnęła rekordowy poziom w 2016 roku, ale obecnie wykazuje oznaki korekty w dół. Utrzymujący się eksport wieprzowiny do Chin ułatwił ożywienie cen w UE.

10 marzec 2017
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Oczekuje się, że w 2017 roku produkcja trzody chlewnej w UE nadal będzie spowalniać z powodu spadku ilości stad loch i braku dostępności prosiąt. Według badania z grudnia 2016 r., liczba świń rzeźnych (wszystkie kategorie) w UE spadła o 360 000 sztuk, a liczby prosiąt 374 000 sztuk. Te ogólne dane skrywają szerokie rozbieżności między państwami członkowskimi. Oczekuje się, że produkcja wieprzowiny w UE w 2017 roku nieznacznie spadnie do około 23,4 mln t (-0,3%) i utabilizuje się w 2018 roku ze względu na prężny eksport i satysfakcjonujące marże.

Obecny poziom eksportu UE do Chin powinien być traktowany jako okazja krótkoterminowa, a nie element stały. Innymi ważnymi eksporterami do Chin są Stany Zjednoczone i Kanada, które wyjaśniły z władzami chińskimi, że eksportowana wieprzowina będzie wolna od raktopaminy. Oczekuje się, że w roku 2017 eksport wieprzowiny w UE zmniejszy się o 9%, ale utrzyma powyżej 2,5 mln ton, głównie z powodu mniejszego eksportu do Chin. Oczekuje się, że rosyjski zakaz importu wprowadzony w marcu 2014r , nadal będzie podtrzymany  (do 2018 roku).

Mimo krótkiego skoku, ceny pasz, zwłaszcza soi, ponownie spadły, zmniejszając koszty pasz i poprawiając opłacalność produkcji wieprzowiny. Konsumpcja wieprzowiny osiągnęła 32,4 kg na mieszkańca w roku 2015 (waga detaliczna), prawie 1 kg więcej niż w 2014r. W 2016 roku możliwość eksportu do Chin oraz spowolnienie produkcji w UE oznaczało, że mniej wieprzowiny było dostępnej na rynku UE. Na jednego mieszkańca zużycie znacznie spadło, o 2,4% (31,5 kg na mieszkańca); w 2017 i 2018 roku oczekuje sięstabilizacji w tej kwestii.

czwartek 9 marca, 2017/ DG Agriculture/ UE.
https://ec.europa.eu/agriculture

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji