Według BPEX Pig Market Weekly, chiński import wieprzowiny umocnił się w pierwszej połowie roku, wynosząc o 9% w porównaniu z tym samym okresem rok wcześniej. Najnowsze dane wykazały, że import wieprzowiny był rekordowo wysoki w pierwszej połowie roku. Duża część wieprzowiny dostarczanej do Chin była z UE, która posiada prawie 60% rynku, ale dostawy z UE były względnie stabilna w porównaniu z rokiem ubiegłym. Jednak był to znacznie wyższy w porównaniu do wielkości odnotowanych w pierwszej połowie 2012 roku.
USA nadal pozostaje wiodącym dostawcą wieprzowiny do Chin i wymiana handlowa wzmocniła się o prawie 60%, pomimo wpływu PEDv, choć utrzymywała się dużo poniżej poziomów notowanych w pierwszej połowie 2012 roku. Wśród dostawców UE, import z Hiszpanii i Danii wzrósł o 41% i 9%, ale z kolei z Niemiec dostępność była niższa (spadek o 34%). W czerwcu niedobory USA zaczęły wpływać na wymianę handlową, spadając o 14%, podczas gdy dostawy z UE wzrosły o 5%, zwiększając swój udział w rynku do 65%. Chociaż UK ma mniejszym udział w rynku, około 5%, najnowsze dane wskazują na postęp związany z importem przez Chiny z UK o 43% więcej w porównaniu z 2013 rokiem. Wartość wieprzowiny importowanej przez Chiny w okresie od stycznia do czerwca wzrosła o 8% do 3,4 RMB mld (335 mln funtów).
piątek 25 lipca, 2014/ BPEX/ Wielka Brytania.
http://www.bpex.org.uk/