Mięso wykorzystywane jako składnik żywności przetworzonej, takie jak lasagne, powinno być oznakowane według kraju pochodzenia, jak ma to miejsce w przypadku świeżego mięsa wołowego, orzekli posłowie Komisji Środowiska, Zdrowia Publicznego i Bezpieczeństwa Żywności. Apelują do Komisji Europejskiej, która opublikowała raport w tej sprawie pod koniec 2013 roku, do wystąpienia z wnioskami legislacyjnymi w celu odbudowy zaufania konsumentów w wyniku skandalu z udziałem koniny i innych nadużyć żywności.
Rezolucja, uchwalona 48 głosami "za" do 15 "przeciw" przy 4 głosach wstrzymujących, wzywa Komisję do kontynuacji swoich 2013 raport z wniosków ustawodawczych, aby to obowiązkowo podać kraj pochodzenia mięsa wykorzystywanego w przetworzonej żywności, w celu zapewnienia większej przejrzystości w całym łańcuchu żywnościowym i lepiej informować konsumentów europejskich.
Wzmocnienie pozycji konsumentów
Posłowie podkreślają, że własne sprawozdanie Komisji Europejskiej potwierdza, że ponad 90% badanych konsumentów uważa, że pochodzenie mięsa powinno być oznakowane na przetworzonych produktach spożywczych. Jest to jeden z wielu czynników, które mogą wpływać na zachowania konsumentów.
Wpływ na ceny
Posłowie podkreślają również, że może to wpłynąć na ceny. Szacunki pocynione przez organizację "Que Choisir" znacznie się różnią od szacunków z raportów Komisji, co najleży wyjaśnić. Ocena ta powinna być przeprowadzana w połączeniu z organizacjami konsumenckimi i nie opóźniać wniosków legislacyjnych.
Kolejne kroki
Uchwała ma zostać omówiona wraz z pytaniami ustnymi do Komisji i umieszczona w głosowaniu plenarnym sesji w lutym.
wtorek 21 stycznia2015/ Parlament Europejski/ Unia Europejska.
http://www.europarl.europa.eu